
În China se ridică o nouă amenințare Covid, care se estimează că ar putea ajunge la 65 de milioane de cazuri săptămânal.
China se pregătește pentru un nou val de infecții cu Covid-19, care ar putea atinge punctul culminant la sfârșitul lunii iunie și ar înregistra până la 65 de milioane de cazuri pe săptămână, potrivit unei prognoze realizate de specialistul în boli respiratorii Zhong Nanshan și citată de NBC News. Aceasta vine la șase luni după ce țara a demontat infrastructura puternică dedicată controlului bolii de pe planetă, care a inclus carantine stricte, testări în masă, izolări sufocante și cerințe draconice cu privire la portul măștilor de protecție.
Este o predicție surprinzătoare într-o țară care a fost prima care a intrat în pandemie la sfârșitul anului 2019 și care a aplicat unele dintre cele mai stricte protocoale de control al bolii. Cu toate acestea, răspunsul guvernului chinez și al publicului față de noul val este cel puțin discreționar, relatează corespondenții locali ai postului american de televiziune.
Datele noului val au fost dezvăluite de specialistul în boli respiratorii Zhong Nanshan la o conferință medicală organizată săptămâna aceasta în orașul Guangzhou, din sudul țării. Potrivit presei de stat, acesta a declarat că valul care a început la sfârșitul lunii aprilie a fost „anticipat” și că modelarea sa sugerează că China s-ar putea apropia de 40 de milioane de infecții pe săptămână. La sfârșitul lunii iunie, numărul săptămânal de infecții va atinge un vârf de 65 de milioane.
Comparativ, Statele Unite raportau peste 5 milioane de cazuri pe săptămână la momentul culminant al epidemiei, în ianuarie anul trecut. La fel ca SUA, în prezent China a încetat să mai furnizeze actualizări săptămânale ale cazurilor, ceea ce face dificilă perceperea extinderii reale a epidemiei actuale.
În timpul primului val de infecții Covid-19 din China, care a avut loc în decembrie și ianuarie, o variantă diferită a coronavirusului infecta zilnic milioane de oameni, copleșind spitalele și crematoriile din orașele din întreaga țară. Rafturile farmaciilor au fost goale de medicamente pentru febră, iar școlile au fost închise. Aproximativ 80% din cei 1,4 miliarde de locuitori ai Chinei au fost infectați în timpul acelui val, a declarat în ianuarie Wu Zunyou, epidemiolog șef la Centrul chinez pentru controlul și prevenirea bolilor. Dar este posibil ca imunitatea să se fi diminuat în lunile care au trecut de atunci, crescând riscul de reinfectare.
În contextul acestui nou val, guvernul chinez a dat aprobarea preliminară pentru două vaccinuri care vizează subtipurile XBB, care circulă deja în SUA, iar altele ar putea fi aprobate în curând.
Deși mulți oameni au constatat că simptomele Covid-19 sunt mai puțin severe de această dată, temerile publicului par să fi fost atenuate de schimbarea mesajelor guvernamentale. Presa nu mai încearcă să îngrozească publicul, nu mai există videoclipuri scurte de tipul „luptă împotriva pandemiei” pentru a alerta populația și nu mai există măsuri stricte, cum ar fi carantina.
Joey Wang, în vârstă de 24 de ani, un student din provincia Hebei, a declarat că mulți oameni își fac griji pentru afaceri, iar aplicarea politicii zero-Covid a fost foarte dăunătoare pentru acestea. Președintele Camerei de Comerț Americane din China, Michael Hart, a declarat că acestea au nevoie de stabilitate și claritate, astfel încât să-și poată face planuri și să nu mai fie afectate de noi restricții.
Cu toate acestea, nu toată lumea este la fel de puțin interesată de noul val de infecții cu Covid-19. Oamenii din China au trăit perioade grele în timpul primului val, așa că unii se întreabă dacă toate măsurile stricte de izolare au fost corecte sau nu și dacă acestea ar fi putut fi evitate.
În contextul actual, SUA a declarat că discută despre cel de-al doilea val de Covid-19 din China cu aliații și partenerii săi. Departamentul de Stat va monitoriza situația împreună cu Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor înainte de a emite noi recomandări de călătorie, dar încă nu se vorbește despre noi restricții de călătorie.