Iohannis critică profesorii aflați în grevă pentru că nu au fost „măcar marginal” atenți și nu au observat că s-au adoptat legile noi ale educației.

Președintele Klaus Iohannis a luat poziție în legătură cu greva profesorilor care se află în a patra zi de proteste. Într-o declarație susținută joi, el a spus că înțelege nemulțumirile profesorilor și că acestea sunt întemeiate, întrucât aceștia câștigă foarte puțin, dar oferă societății totul. Însă, președintele a făcut și o remarcă referitoare la faptul că greva nu poate fi soluționată „instant” și că soluțiile necesită timp și efort pentru a fi implementate.

Klaus Iohannis a mai afirmat că ar fi dorit ca liderii grevei să observe cel puțin marginal că în aceste zile Parlamentul a adoptat noile legi ale educației, ceea ce ar putea avea un impact pozitiv asupra condițiilor de muncă ale profesorilor. Președintele s-a referit la faptul că noile legi ar putea aduce schimbări benefice în sistemul educațional, cum ar fi reducerea numărului de elevi pe clasă sau creșterea salariilor profesorilor.

La finalul declarației sale, Iohannis a menționat că este important ca toți actorii implicați în sistemul educațional să se poziționeze în favoarea elevilor, care reprezintă viitorul țării.

Declarația președintelui vine în contextul în care profesorii din învățământul preuniversitar s-au mobilizat în această săptămână și au intrat în grevă pentru a-și cere drepturile. Principalele nemulțumiri ale acestora sunt legate de salarii și de condițiile muncii din învățământul preuniversitar. În urma acestei greve, au fost afectate mii de școli din întreaga țară, iar elevii au rămas fără ore și fără profesori.

În aceeași zi în care a făcut această declarație, președintele Klaus Iohannis s-a întâlnit la Sibiu cu președintele Germaniei, Frank-Walter Steinmeier. Cei doi lideri au discutat despre problemele comune ale celor două țări și despre modalitățile de colaborare în domenii precum economia, educația și cultura. De asemenea, oficialii au participat la deschiderea unei expoziții de artă contemporană, organizată la Muzeul Național Brukenthal din Sibiu.

Într-un context în care protestele continuă în toată țara, declarația președintelui Klaus Iohannis a fost primită cu reținere de către liderii grevei, care au subliniat faptul că soluțiile rapide și concrete sunt necesare pentru a rezolva problemele actuale din educație. Conducerea sindicatelor din învățământ a anunțat că vor continua protestele și că nu se vor opri până când solicitările lor nu vor fi îndeplinite.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.