Washingtonul a dat undă verde pentru comercializarea sistemului NASAMS de rachete sol-aer către Ucraina, pentru a spori capacitățile armatei ucrainene.

Statele Unite au anuntat ca vor vinde Ucrainei sisteme avansate de rachete sol-aer NASAMS in valoare de aproximativ 285 de milioane de dolari pentru a consolida apararea aeriana a acesteia in fata Rusiei.Agenția americana pentru cooperare in materie de aparare (DSCA) a declarat ca Ucraina are o nevoie urgenta de a-si consolida capacitatile de aparare impotriva loviturilor cu rachete si a aviatiei ruse. Departamentul de Stat a aprobat vanzarea, care a fost notificata Congresului american si care trebuie sa-si dea acordul.

Apărarea aeriană a devenit cruciala in conflictul din regiunea transnistreana, unde au fost trase tiruri de rachete rusesti. Aceasta vanzare de sisteme NASAMS vine in paralel cu miliardele de dolari de asistenta militara furnizata de Statele Unite Ucrainei, incepand cu inceputul ofensivei rusesti din 24 februarie 2022.

Sistemul național avansat de apărare anti-rachetă sol-aer, cunoscut sub numele de NASAMS, este o soluție de apărare aeriană extrem de adaptabilă cu rază medie de acțiune. NASAMS include radarul Sentinel, o rachetă avansată de apărare aer-aer cu rază medie de acțiune și Centrul de tragere dezvoltat de KONGSBERG. In octombrie 2021, Raytheon Missiles & Defense a dezvăluit un nou radar de apărare antiaeriană și antirachetă cu rază medie de acțiune pentru NASAMS numit GhostEye.

Norwegian/National Advanced Surface to Air Missile System sau NASAMS este un sistem dezvoltat de către norvegienii de la Kongsberg impreuna cu americanii de la Raytheon la finele anilor ’90 si aflat in prezent in dotarea a zece state din lume, printre care Statele Unite, Norvegia, Olanda, Finlanda, Lituania sau Spania. Sistemul NASAMS este de altfel sistemul cu care SUA protejează spațiul aerian de deasupra capitalei Washington DC.

Vanand aceste sisteme, Ucraina urmareste sa isi consolideze apararea aeriana in fata potentialelor amenintari din partea Rusiei, care si-a demonstrat capacitatea de a lansa atacuri aeriene in trecut. Statele Unite cauta sa sprijine Ucraina in acest demers, intrucat considera ca Rusia reprezinta o amenintare la adresa securitatii regionale si internationale.

Este important de subliniat ca aceasta vanzare de sisteme de rachete nu va schimba echilibrul de putere in regiune, ci mai degraba va ajuta Ucraina sa isi protejeze mai bine teritoriul si populatia. Este necesar ca Statele Unite sa continue sa sprijine Ucraina si sa condamne agresiunile Rusiei in regiune, astfel incat sa asigure securitatea si stabilitatea din Europa de Est.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.