Guvernul a ajuns la o decizie în urma grevei generale din Educație: salariile personalului nedidactic vor fi crescute, în timp ce profesorii nu au primit nicio concesie.

Guvernul a aprobat o ordonanță de urgență prin care va crește salariile personalului nedidactic din Educație la nivelul din 2022. Aceasta este singura concesie făcută de Guvern în contextul grevei generale declanșate de profesori, aflați în a cincea zi de proteste. Majorarea salariilor din 1 iunie va fi aplicată și în cazul celorlalți bugetari care ocupă funcții comune și se află în aceeași Anexă 8 a legii salarizării.
Aproximativ 65.000 de angajați din Educație vor beneficia de majorările salariale din 1 iunie. Ministerul Educației a anunțat că urmărește salarizarea întregului personal nedidactic din învățământul de stat, la nivelul grilelor de salarizare prevăzute de Legea-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice pentru anul 2022. Prin această măsură, salariile vor crește cu aproximativ 9%, cu un impact bugetar estimat la 90 de milioane de lei până la finalul anului calendaristic.
Conform Ministerului Muncii, salariile prevăzute de lege vor fi stabilite la nivelul anului 2022 pentru personalul încadrat conform Anexei nr. VIII la Legea-cadru. Această anexă cuprinde categorii de personal prevăzute în toate domeniile de activitate bugetară, de exemplu, TESA din sănătate și personalul nedidactic din învățământ. Personalul încadrat pe funcții comune, precum și pe cele din alte unități de subordonare centrală și locală vor fi incluse și ele în prevederile acestei Ordonanțe de Urgență a Guvernului.
USR a acuzat Guvernul că nu dă bani profesorilor, ci fonduri pentru creșterea salariilor funcționarilor din administrație. Cu toate acestea, această măsură este departe de a răspunde solicitărilor profesorilor aflați în grevă generală, iar celeilalte categorii de bugetari li se acordă o majorare salarială de aproape 10%.
În acest context, peste 150.000 de cadre didactice și peste 70.000 de angajați din categoria personalului didactic auxiliar și nedidactic sunt în grevă generală din 31 mai. Peste 10.000 de cadre didactice au protestat joi în centrul Capitalei, în cea de a patra zi a grevei generale, pornind în marș din Piața Victoriei până la Parlament.
Liderii sindicali au anunțat că resping oferta Executivului, considerând-o jignitoare, și cer salarii mai mari pentru profesori. Acesta este motivul pentru care greva generală continuă, alături de protestele de stradă. Sindicatele din Educație sunt îngrijorate de modificările calendarului examenelor naționale.
Oferta făcută de Guvern în urma negocierilor cu sindicatele a fost respinsă, acestea cerând creșterea salariilor cu 25%. La ultima întâlnire, Guvernul a anunțat din nou că majorarea salariilor va fi făcută doar prin noua lege a salarizării. În acest context, sindicatele au anunțat că vor continua protestele în stradă și greva generală, și vor organiza un „protest uriaș” în fața Palatului Cotroceni marți.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.