Kissinger susține că Putin nu este singurul vinovat pentru războiul din Ucraina.

Henry Kissinger, fostul secretar de stat al Statelor Unite, declară într-un interviu pentru săptămânalul german Die Zeit că mandatul de arestare emis de Curtea Penală Internațională împotriva președintelui Rusiei, Vladimir Putin, nu este o soluție viabilă pentru a încheia războiul din Ucraina.

Acesta susține că nu crede că Putin este singurul vinovat de conflictul din Ucraina. În 2014, Henry Kissinger a exprimat serioase îndoieli cu privire la invitația făcută Ucrainei de a adera la NATO, considerând că acest lucru ar fi o provocare directă împotriva Rusiei. Atunci, diplomatul american sugera că Ucraina ar fi trebuit să rămână neutră, cu un statut similar cu cel al Finlandei.

Totuși, acum susține că este în favoarea aderării Ucrainei la NATO, odată ce conflictul armat s-a încheiat și nu mai există zone neutre între NATO și Rusia. Kissinger a declarat că este important să nu legăm rezultatul războiului de destinul personal al unui lider politic și că o instanță nu ar putea rezolva problema din Ucraina.

Cu privire la opțiunea ca Moscova să ajungă să aprobe folosirea armelor nucleare împotriva Ucrainei, Kissinger și-a exprimat îndoielile, afirmând că cu cât se ajunge mai mult în miezul identității rusești, cu atât este mai probabil să se întâmple acest lucru.

În iulie 2022, Henry Kissinger a sfătuit Ucraina și Occidentul să nu cedeze niciun teritoriu ocupat după începerea războiului, într-un posibil scenariu de negocieri cu Rusia. Acesta a declarat la acea vreme că cedarea teritoriului ucrainean nu ar trebui să fie una dintre condițiile pe care le putem accepta.

În ultimele luni, Henry Kissinger a cerut o încetare a focului în baza căreia Rusia ar trebui să se retragă de pe frontul demarcat înainte de invazia din februarie 2022, în timp ce Crimeea ar trebui să fie obiectul negocierilor.

Astfel, diplomatul american consideră că soluția la conflictul din Ucraina este o negociere pașnică și o cooperare între cele două părți implicate. Kissinger subliniază că este important să se înțeleagă că nu avem de-a face cu un război între două țări, ci cu o problemă complexă din două perspective diferite. Soluția trebuie să pornească de la ideea că toate părțile sunt responsabile și că trebuie să găsim soluții care să fie benefice pentru toate.

În timp ce mulți se așteaptă ca Ucraina să cedeze în fața agresivității Rusiei și să facă concesii importante, diplomatul american consideră că este important să rămânem uniți și să negocăm cu încredere și perseverență. Kissinger este de părere că o soluție la conflictul din Ucraina va fi găsită doar prin negocieri și cooperare între toate părțile implicate în conflitul armat.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.