O carte românească foarte veche a fost expusă timp de trei zile la Bookfest.

Casa de licitații Artmark va expune în premieră la cea de-a XIV-a ediție a Salonului Internațional de Carte Bookfest, un exemplar rarisim de la 1512, cunoscut sub numele „Evangheliarul lui Macarie” sau „Biblia lui Macarie”. Această carte reprezintă cea mai veche carte românească dintr-o colecție privată și una dintre primele trei tipărite pe teritoriul României.

Evangheliarul a fost imprimat la mânăstirea Dealu, lângă Târgoviște, unde ieromonahul Macarie a fost instalat ca tipograf de către predecesorul lui Neagoe Basarab, domnitorul Radu cel Mare. Această operă a marcat un moment important în evoluția literaturii din Estul Europei, punând astfel bazele viitoarelor traduceri și tipărituri de cărți în limba română. De asemenea, este important de menționat că în România se mai păstrează un singur exemplar al acestei tipărituri rarisime, în colecția Bibliotecii Academiei Române.

Alături de Evangheliarul lui Macarie, cea mai prețioasă și valoroasă carte din patrimoniul cultural și religios românesc, va fi expusă „Cartea românească de învățătură” din 1643, cunoscută și sub denumirea de „Cazania lui Varlaam”. Această carte reprezintă o adevărată capodoperă a culturii românești medievale și a fost editată de mitropolitul Varlaam și tipărită în tipografia domnească de la Mănăstirea Trei Ierarhi, în timpul domnitorului Vasile Lupu.

Evangheliarul lui Macarie, „Cazania lui Varlaam” și alte obiecte de colecție din patrimoniul criticului literar Șerban Cioculescu, vor fi expuse în cadrul Salonului Internațional de Carte Bookfest, ediția XVI, care va avea loc în perioada 26-28 mai la Romexpo, Pavilionul B2, spațiul B06. Este important de menționat faptul că această expoziție a Evangheliarului este un eveniment major pentru piața românească de carte.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.