În Varșovia s-au temut de acuzații de „stalinism” în contextul adoptării unei legi controversate cu privire la „influența rusă” în Polonia.

Președintele polonez Andrzej Duda a promulgat o lege controversată care a creat o comisie de anchetă pentru cercetarea „influenței ruse în Polonia”. Această entitate a fost catalogată drept „anticonstituțională” și „stalinistă”. Opoziția și juriștii au protestat această lege alcătuită din nouă membri, aleși de camera inferioară a parlamentului. Comisia poate decide dacă liderii politici din Polonia au cedat influenței ruse în perioada 2007-2022 și poate să-i sancționeze fără un proces în justiție. Cea identificată ca fiind „vinovată’’ poate fi interzisă să dețină posturi publice cu acces la finanțele publice și la informații clasificate pentru o perioadă de zece ani.

Guvernul nu a prevăzut nicio posibilitate de recurs împotriva acestor decizii luate de comisie, cu excepția cazului în care există nereguli formale în funcționarea sa. Cel care va conduce comisia va fi numit de premierul polonez Mateusz Morawiecki, iar membrii săi nu vor putea fi trași la răspundere pentru deciziile lor.

Puterea susține că o astfel de comisie este „indispensabilă” în eliminarea influenței ruse în Polonia, o aliată loială a Ucrainei după declanșarea invaziei rusești. Președintele polonez, care provine din rândul Partidului Lege și Justiție (PiS, populiști), a anunțat că a promulgat această lege adoptată cu trei zile mai devreme în Parlament.

La începutul lunii mai, textul a fost respins de Senatul controlat de opoziție, dar majoritatea naționalistă a reușit să îl adopte vineri într-un al doilea vot în camera inferioară, cu 234 de voturi pentru și 219 împotrivă.

Prin această lege, Polonia încalcă principiile constituționale ale separării puterilor politică și judiciară. Comisia își adjudecă puterile unui procuror și unui judecător în același timp.

Polonia se pregătește pentru alegeri parlamentare, dar data nu a fost stabilită de către guvern.

Această măsură a fost criticată vehement și a atras acuzații de practici „staliniste” ale puterii de la Varșovia. Senatorul independent Krzysztof Kwiatkowski a declarat că „acest act răstoarnă principiile civilizației occidentale bazate pe respectarea legii: este ca și cum o bandă de huni ar fi decis să creeze o lege”. Alți senatori au descris legea drept o „vânătoare de vrăjitoare’’ și o „instanță marionetă”. Parlamentarul Marcin Kierwinski de la partidul Platforma Civică al fostului premier Donald Tustk a condamnat decizia lui Duda de a promulga legea, afirmând că „într-o țară democratică normală cineva care este președintele acelei țări nu ar semna niciodată o asemenea lege stalinistă”.

Ucraina, aliată strategică a Poloniei, a fost invadată de Rusia. În acest context, guvernul polonez susține că trebuie să ia o măsură de apărare pentru a preveni orice influență rusă în țară. Cu toate acestea, această măsură este considerată a fi fără precedent și radicală.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.