Informațiile furnizate de Heiuș sunt următoarele: Un deficit de aproximativ 9 miliarde de lei comparativ cu bugetul pentru 2023 / Cea mai mare parte a sumei se află în subordinea lui Ionuț Mișa.

Lucian Heiuș, fostul director al ANAF (Autoritatea Națională de Administrare Fiscală), a făcut publice estimările Ministerului Finanțelor în ceea ce privește bugetul pe anul 2023. Potrivit acestor date, se poate observa că față de estimările inițiale, s-a ajuns la un minus de 8,9 miliarde lei, în doar cinci luni. Heiuș a inclus aceste date în declarația sa de demisie, împreună cu o tabelă ce arată cât s-a reușit să se colecteze efectiv.

Detaliile prezentate arată că Direcția Generală de Administrare a Marilor Contribuabili, condusă de Ionuț Mișa, este cea care se confruntă cu cele mai mari dificultăți financiare în cadrul ANAF. Mai exact, deficitul de 8,4 miliarde lei este pus pe seama acestei direcții, care în trecut a fost susținută de Partidul Social Democrat.

Economiștii și Consiliul Fiscal au semnalat anterior că proiecția bugetară are probleme. Astfel, Guvernul a venit cu o Ordonanță a austerității, în speranța că va face economii de aproximativ 5 miliarde lei. Cu toate acestea, cifra economiilor este mult sub cea a găurii prognozate, care era de aproximativ 20 miliarde lei.

La începutul lunii aprilie, Lucian Heiuș a declarat că veniturile realizate anul trecut au fost luate în considerare la stabilirea bugetului din 2023. Astfel, s-a calculat o creștere de 14% și o sumă de 404 miliarde lei în venituri fiscale. Heiuș a fost sceptic cu privire la această estimare, considerând că o creștere de 14% într-un an este extrem de dificil de realizat în contextul actual.

Președintele Consiliului Fiscal, Daniel Dăianu, a fost de acord cu acest punct de vedere și a arătat că estimările inițiale ale Ministerului Finanțelor ar fi trebuit să nu ia în considerare veniturile extraordinare. Pe de altă parte, Lucian Heiuș a susținut că creșterea veniturilor fiscale în T1 a fost de 7% față de trimestrul similar din 2022.

Lucian Heiuș a anunțat demisia sa din poziția de director al ANAF. Data exactă a plecării sale nu a fost încă anunțată.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.