Ultima actualizare din Ucraina, ziua 460: Kievul este vizat din nou de un atac aerian major, cu peste 40 de rachete și drone presupuse că au fost doborâte / Rachetele britanice Storm Shadow primesc laude din partea ucrainenilor / Continuă speculațiile privind starea de sănătate a lui Lukașenko.

Într-o nouă lovitură asupra orașului Kiev, Rusia a lansat un val de atacuri aeriene folosind drone și rachete de croazieră. Administrația militară a capitalei ucrainene a declarat că forțele de apărare au doborât peste 40 de ținte și că nu s-au înregistrat pagube majore sau pierderi de vieți omenești. Acesta a fost cel de-al 15-lea atac aerian asupra orașului din luna mai și a avut o amploare similară cu cel din noaptea de sâmbătă spre duminică. Au fost raportate și alte evenimente importante legate de conflictul din Ucraina.

După începutul invaziei rusești în Ucraina, multe companii străine și-au vândut afacerile din Rusia și au părăsit țara. Agenția de presă de stat RIA a transmis luni că investitorii străini care și-au vândut afacerile în Rusia în perioada martie 2022 – martie 2023 au retras aproximativ 36 de miliarde de dolari din Rusia. Multe dintre cele mai mari companii din lume și-au redus operațiunile în Rusia după începutul invaziei. Ultima săptămână a fost încărcată de evenimente semnificative din conflictul din Ucraina.

Rachetele britanice Storm Shadow cu rază lungă de acțiune furnizate recent Ucrainei au fost utilizate cu succes pe câmpul de luptă, a afirmat Oleksii Reznikov. Aproximativ 80 de soldați ruși au dezertat în zona ocupată Lisiceansk, regiunea Lugansk, în timp ce 30 de mercenari Wagner au fugit în zona Bahmut. Boris Nadejdin, un fost deputat liberal, a afirmat pe canalul NTV deținut de Gazprom că președintele Vladimir Putin trebuie schimbat la următoarele alegeri. Aleksander Lukașenko a sugerat că Rusia va furniza arme nucleare oricărui stat care se alătură Uniunii Statale Rusia-Belarus.

Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a declarat că Occidentul dorește să „dezmembreze” Rusia și că livrarea de avioane de luptă F-16 va duce la escaladarea conflictului. Liderul mercenarilor Wagner a afirmat duminică că este convins că înalți oficiali de la Kremlin au interzis relatările despre el în mass-media de stat. Opozantul belarus Valeri Ţepkalo, fost ambasador în Statele Unite, susține că liderul de la Minsk, Alensandr Lukaşenko, a fost internat imediat după ce s-a întâlnit cu Vladimir Putin.

Un bărbat a murit la Kiev după un atac „masiv” cu drone rusești, din cauza căderii de resturi ale acestor dispozitive asupra capitalei. Vitali Klitschko, primarul capitalei Ucrainei, a anunțat că dronele au fost doborâte înainte de a ajunge la țintă și că nu s-au înregistrat pagube majore sau pierderi de vieți omenești. Președintele Ucrainei, Zelenski, a propus un proiect de lege care ar sancționa Iranul pentru 50 de ani, din cauza rolului său în aprovizionarea Rusiei cu arme, inclusiv sute de drone.

Atacurile rusești în apropierea orașului Bahmut din estul Ucrainei, scena unor lupte grele în ultimele luni, s-au atenuat ușor în weekend, potrivit unui purtător de cuvânt al armatei ucrainene. Uniunea Europeană a avertizat Rusia că va fi trasă la răspundere pentru atacurile asupra zonelor civile și că liderii și autorii lor vor fi trași la răspundere. Președintele Africii de Sud, Cyril Ramaphosa, a înființat un grup de experți pentru a investiga acuzațiile SUA potrivit cărora o navă rusă a preluat armament de la o bază navală din Cape Town anul trecut.