Federația de tenis din Kosovo a făcut o acuzație la adresa lui Novak Djokovic în urma mesajului postat la Roland Garros.

Jucătorul de tenis Novak Djokovic a provocat reacții aprinse în urma mesajului său politic afișat pe tradiționala camera de semnătură a jucătorilor, la Roland Garros. Mesajul său a fost: „Kosovo este inima Serbiei! Stop violenței!” Acest mesaj a fost considerat de mulți ca fiind delicat, deoarece există o tensiune politică în regiunea Kosovo.

Forțele NATO care își mențin prezența în regiunea Kosovo pentru a menține pacea au avut confruntări cu protestatarii sârbi. Aproximativ 30 de soldați ai forțelor de menținere a păcii au fost răniți în orașul Zvecan, din nordul Kosovo, unde are originile tatăl lui Djokovic. Sârbii au rămas stăpânii acestei zone și nu acceptă niciodată declarația de independență față de Serbia din 2008.

Albanezii reprezintă majoritatea populației din Kosovo și consideră Belgradul drept un regim represiv. Confruntările dintre cele două națiuni sunt la ordinea zilei în Kosovo. Alegerile din recentele luni au fost boicotate de sârbi, iar primarii de etnie albaneză au preluat funcții în zonele cu majoritate sârbă, acest lucru fiind capitalizat de protestatarii sârbi.

Ulterior, Djokovic a explicat că el este împotriva războiului și a violenței, dar a fost necesar să-și exprime suținerea pentru poporul său și pentru întreaga națiune sârbă. El a descris situația din Kosovo ca fiind un „precedent” și că empatizează cu toți oamenii, indiferent de originea lor. Djokovic a fost acuzat de Federația de Tenis din Kosovo că se folosește de statutul său de personalitate cunoscută pentru a stârni tensiuni inutile în regiune.

Federația franceză de tenis a declarat că nu există reguli oficiale cu privire la ceea ce pot sau nu pot spune jucătorii, iar Federația Internațională de Tenis și ATP nu au fost disponibile pentru comentarii.

Situatia din Kosovo este una delicata și tensionată, iar mesajul politic al lui Djokovic, deși el a încercat să menționeze că este împotriva violenței, a stârnit sentimente negative și a reamintit tuturor implicarea tenismenului în politică.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.