NATO îşi doreşte să depăşească dificultăţile referitoare la integrarea Ucrainei în alianţă.

Miniștrii de externe ai țărilor membre NATO se vor reuni la Oslo în această săptămână pentru a încerca să depășească divergențele privind o posibilă aderare a Ucrainei la organizație. Conform agenției Reuters, unele state, precum SUA și Germania, sunt reticente să admită Ucraina în Alianța Nord-Atlantică, deoarece consideră că acest lucru ar putea duce la apropierea NATO de un război activ cu Rusia. Cu toate acestea, Ucraina și aliații săi din Europa de Est vor să vadă NATO făcând cel puțin unii pași concreți pentru a aduce Ucraina mai aproape de statutul de membru al Alianței. Summitul de la Vilnius din 11-12 iulie este considerat un moment crucial pentru a face acest lucru.

Ingrida Simonyte, șefa executivului lituanian, a declarat vineri că ar fi „foarte trist” să se considere că excluderea Ucrainei din NATO este o victorie pentru Rusia. În timp ce secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat săptămâna trecută că Ucraina nu poate deveni membru al Alianței atât timp cât războiul cu Rusia continuă.

Cu toate acestea, NATO are o agendă plină la următoarea sa reuniune, care va avea loc la Oslo pe 2 și 3 iunie. Miniștrii de externe vor dezbate și succesorul lui Stoltenberg, al cărui mandat expiră la sfârșitul acestui an. În luna mai, Stoltenberg a respins ferm posibilitatea unei prelungiri a mandatului său, care ar fi trebuit să se încheie anul trecut.

De asemenea, victoria lui Recep Tayyip Erdogan în alegerile prezidențiale din Turcia a impulsionat eforturile pentru deblocarea procesului de ratificare a aderării Suediei la NATO, suspendat în ultimele luni de obiecțiile formulate de Ankara și Budapesta. Cu toate obiecțiile cunoscute ale Turciei, premierul ungar Viktor Orban a reiterat săptămâna trecută că relația dintre Ungaria și Suedia trebuie îmbunătățită înainte de a aproba candidatura statului nordic la aderarea la NATO.

În timp ce se discută despre aderarea noilor membri, războiul din Ucraina continuă să facă victime. HotNews.ro oferă aceste informații în timp real pe măsură ce evenimentele se desfășoară.