Titlul: „Posibilă creștere a salariului unui profesor debutant în viitorul apropiat, în pofida faptului că angajații din învățământ au respins ordonanța”

Guvernul României a propus o majorare salarială pentru personalul didactic și nedidactic din învățământ în încercarea de a încheia greva profesorilor. În proiectul de Ordonanța de Urgență, care a fost lansat în consultare publică și urmează să fie adoptat de către Executiv, se prevede o creștere salarială de 1.000 de lei brut pentru personalul didactic și de 400 de lei brut pentru personalul nedidactic, urmată de o majorare a salariilor etapizat în următorii trei ani prin viitoarea lege a salarizării.

Salariul brut de bază al unui profesor debutant cu studii superioare de lungă durată este în prezent de 4.098 de lei, ceea ce înseamnă un salariu net de 2.424 de lei. Dacă proiectul de OUG va fi aplicat de la 1 iunie 2023, timp de 7 luni, acest lucru ar însemna un plus de 3.906 lei la veniturile nete lunare în acest an. Pe de altă parte, salariul brut de bază al unui profesor cu studii superioare de scurtă durată debutant este de 4.007 lei, fără alte sporuri, iar aplicarea creșterii de 1.000 de lei ar însemna un salariu brut de bază de 5.007 lei de la 1 iunie, corespondentul unui salariu net de 2.929 de lei pe lună.

Impactul bugetar al creșterilor salariale de la 1 iunie va fi suportat de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Educației. Conform notei de fundamentare a proiectului de OUG, impactul bugetar în acest an ar fi de peste 2,16 miliarde de lei.

Cu toate acestea, liderii federațiilor sindicale au respins și cea mai recentă ofertă a guvernului și continuă greva profesorilor. Ei cer o grilă salarială care să se aplice integral, nu doar parțial, precum și o majorare salarială dintr-o singură tranșă. Viața profesorilor din România nu a fost ușoară în ultimul timp, iar greva lor a stârnit un val de simpatie pentru îmbunătățirea condițiilor de muncă ale cadrelor didactice.

În concluzie, proiectul de Ordonanța de Urgență pentru majorarea salariilor personalului didactic și nedidactic din învățământ este o încercare a Guvernului României de a încheia greva profesorilor. Cu toate acestea, liderii sindicali au respins oferta și continuă greva, cerând o grilă salarială care să se aplice integral și o majorare salarială dintr-o singură tranșă. Profesorii merită respectul și recunoașterea cuvenită pentru munca importantă pe care o fac pentru viitorul copiilor acestui stat.