Ultima navă de război a Ucrainei, numită „Yuri Olefirenko”, a fost raportată ca fiind scufundată de către Rusia – află toate detaliile aici.

Ministerul rus al Apărării a anunțat că ultima navă de război a flotei ucrainene, „Yuri Olefirenko”, a fost scufundată. Capturată de forțele ruse în portul Berdeansk și transferată la baza navală din Novorossiisk, „Yuri Olefirenko” a fost reperată sub control ucrainean în apropierea portului Oceac din regiunea Nikolaev în urmă cu două luni. De la declanșarea invaziei rusești, majoritatea flotei ucrainene a fost capturată de Rusia. Pe lângă „Yuri Olefirenko”, pe care Forbes a numit-o ultima navă mare din dotarea Forțelor Navale Ucrainene, doar fregata „Hetman Sahaidachny” mai era în posesia ucrainenilor. Aceasta din urmă a fost scufundată de echipajul său ucrainean luna trecută, pentru a nu fi capturată de ruși.

Potrivit unor surse ucrainene citate de corespondentul rus de război Andrei Rudenko, pe punte a izbucnit un incendiu, ceea ce a provocat detonarea muniției în cală, înainte ca nava să se scufunde. Declarațiile rușilor vin după ce șeful administrației militare ucrainene a regiunii Odessa, Serghei Bratciuk, a declarat luni că drone kamikaze au atacat și avariat infrastructura portuară a orașului-port, după care a izbucnit un incendiu. Cu toate acestea, oficialii de la Kiev sau presa ucraineană nu au comentat deocamdată informațiile difuzate de Rusia.

În ceea ce privește arma folosită pentru scufundarea navei, generalul Igor Konașenkov, purtătorul de cuvânt al ministerului rus al Apărării, a declarat că ultima navă de luptă a forțelor navale ucrainene a fost distrusă în urma unei lovituri de către o armă ghidată de precizie a Forțelor Aerospațiale Ruse în zona navelor de război din portul Odesa.

„Yuri Olefirenko” este o navă de desant medie lansată la apă în 1971 și moștenită de Ucraina după destrămarea Uniunii Sovietice. Este dotată cu un armament destul de redutabil pentru o astfel de ambarcațiune, incluzând sisteme de apărare cu rachete, pentru a proteja atât nava, cât și trupele în timpul debarcării. În afară de această navă, flota ucraineană mai are în componența sa diverse vapoare militare de mici dimensiuni, în general pentru patrularea coastei, minare sau operațiuni portuare.

Evenimentele actuale din Ucraina pot fi urmărite în timp real pe HOTNEWS.RO.