Maia Sandu blamază Rusia pentru disrespectul față de Republica Moldova / Zaharova respinge acuzațiile ca fiind „minciuni”

Într-un interviu acordat la TVR Moldova, președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a declarat că relațiile dintre Republica Moldova și Federația Rusă nu au fost niciodată bazate pe respect reciproc, chiar dacă guvernul moldovean a depus eforturi în acest sens. În replică, purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a respins acuzațiile președintei Republicii Moldova. Aceasta a scris pe canalul său de Telegram că Rusia a tratat întotdeauna Moldova cu respect și că președinta Sandu este preocupată mai mult de relațiile cu România decât cu cele cu Rusia.

Maia Sandu a argumentat că lipsa de respect a Rusiei pentru Republica Moldova se datorează prezenței ilegale a trupelor ruse pe teritoriul Moldovei timp de 30 de ani, embargourile impuse, șantajul energetic, finanțarea ilegală a partidelor politice și amestecul în treburile interne ale Moldovei. Ea a adăugat că în ultimul timp, au devenit din ce în ce mai frecvente și declarațiile amenințătoare venite de la Moscova.

Președinta a salutat decizia Moldovei de a ieși din Acordul privind Adunarea Interparlamentară a Comunității Statelor Independente, afirmând că acordul este „inutil” pentru Republica Moldova. Ea a subliniat că niciodată niciun acord cu CSI nu a permis Republicii Moldova să obțină un tratament respectuos din partea Rusiei. Sandu a precizat că trebuie să se ia în considerare interesele cetățenilor Republicii Moldova și să se ia decizii în funcție de acestea.

Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe a contrazis declarațiile președintei Sandu, susținând că Rusia a tratat întotdeauna Moldova cu respect și că acesta era și reciproc. Zaharova a mai spus că președinta Sandu și alți politicieni similari manipulați rău-voitor sunt cei care nu arată respect față de oamenii din Republica Moldova, după ce aceștia au luat decizia de a înlocui din actele oficiale sintagma „limba moldovenească” cu „limba română”.

În general, relațiile dintre Republica Moldova și Federația Rusă sunt tensionate, iar aceasta este o preocupare constantă pentru Republica Moldova. Președinta Maia Sandu a declarat că dorește o relație pragmatică și pe bază de respect cu Rusia, dar trebuie să se țină cont în permanență de interesele cetățenilor din Republica Moldova.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.