Prima întâlnire publică pe tema OZN-urilor a fost organizată de NASA.

NASA a organizat prima întâlnire publică pe tema OZN-urilor la Washington, unde un grup de experți numiți de agenție au subliniat necesitatea de a aduna mai multe date pentru a explica aceste fenomene în viitor. Cu toate acestea, datele existente și rapoartele martorilor sunt insuficiente pentru a furniza dovezi concludente cu privire la natura și originea fiecărui eveniment. David Spergel, astrofizicianul însărcinat cu președinția comisiei, a declarat că este nevoie de date de înaltă calitate. Scopul raportului care urmează să fie publicat în timpul verii este de a face recomandări către NASA cu privire la modul în care să le studieze riguros în viitor.

NASA a anunțat lansarea acestui raport anul trecut și a numit 16 experți pentru a-l conduce, printre care oameni de știință eminenți, oficiali ai autorității de reglementare a aviației civile din SUA (FAA) și fostul astronaut Scott Kelly. Cu toate acestea, scopul lor nu este de a explica fiecare fenomen OZN în parte, ci de a face recomandări către NASA cu privire la modul în care să le studieze riguros în viitor.

Conform directorului biroului dedicat problemei OZN din cadrul Ministerului Apărării (AARO), Sean Kirkpatrick, aproximativ 800 de fenomene aeriene neidentificate au fost colectate până în prezent. Cu toate acestea, „poate doar între 2% și 5%” sunt „cu adevărat anormale”. Subiectul este unul foarte serios, întrucât privește atât securitatea națională cât și siguranța traficului aerian.

Deși termenul OZN provoacă curiozitate și interes din partea publicului, NASA a subliniat că, în prezent, nu există dovezi explicite care să sugereze că există o legătură între fenomenele neidentificate și viața extraterestră. În cadrul ședinței, administratorul asociat la NASA, Nicola Fox, a condamnat hărțuirea online a membrilor panelului și a deschis sesiunea pentru întrebări din partea publicului.

Transparența este importantă pentru NASA, care a insistat asupra necesității de a „de-stigmatiza” subiectul și de a face cercetarea în acest domeniu mai accesibilă publicului larg. Cu toate acestea, este vital să se adune mai multe date și să se facă cercetări riguroase pentru a explica natura și originea fenomenelor OZN.