Printr-o declarație neobișnuită, liderul FSB susține că țările occidentale încurajează implicarea Republicii Moldova în conflictul ucrainean.

Șeful Serviciului Federal de Securitate (FSB) al Rusiei, Aleksandr Bortnikov, a acuzat Occidentul că îndeamnă Republica Moldova să ia parte la războiul din Ucraina, într-o intervenție rare pe care a făcut-o joi. El a făcut comentariul în timpul unei reuniuni a Consiliului șefilor agențiilor de securitate și serviciilor speciale din țările membre ale Comunității Statelor Independente, organizația informală din care fac parte mai multe foste țări sovietice.

Potrivit lui Bortnikov, Occidentalii atrag activ Republica Moldova la conflictul ucrainean și îndeamnă această țară să curețe Transnistria cu forța. În urma acestui comentariu, se ridică întrebarea în legătură cu motivele acestui mesaj și dacă Rusia încearcă să provoace o amplificare a conflictului în regiune.

La această reuniune a membrilor Consiliului s-au discutat și aspecte referitoare la modul în care Ucraina a devenit o rampă de lansare pentru războiul împotriva Rusiei și activitățile subversive împotriva Belarusului. De asemenea, au fost abordate și subiecte legate de reuniunea Comunității Politice Europene, care a avut loc la Bulboaca, o localitate aflată la câțiva zeci de kilometri de granița cu Ucraina.

Comunitatea Politică Europeană este o inițiativă a președintelui francez Emmanuel Macron, care dorește să structurareze dialogul între statele UE și cele non-UE pe chestiuni cu care se confruntă toate țările europene. Această structură include câteva țări care doresc să adere la Uniunea Europeană, printre care și Republica Moldova, dar și Marea Britanie, care a părăsit vreodată blocul comunitar.

Intervenția lui Bortnikov este una rară și surprinzătoare, fiindcă el are de foarte puține ori comentarii sau apariții în public. Inspectorul șef adjunct al Serviciului de Informații Externe al Rusiei, Serghei Narîșkin, este cel care de obicei face aceste intervenții.

Această declarație vine în contextul în care președintele parlamentului din Republica Moldova, Igor Grosu, a anunțat la jumătatea lunii mai inițierea procedurii de retragere a Republicii Moldova din organizația Comunității Statelor Independente. El a subliniat faptul că CSI este o organizație creată de Rusia pe ruinele URSS și că această organizație devine tot mai puțin relevantă pentru țara sa.

În continuare, se urmărește evoluția situației în regiune, iar HOTNEWS.RO va oferi informații actualizate despre acest subiect.