Washingtonul renunță la implicarea Kosovo în exercițiile militare în urma incidentelor: „Este încheiat”.

Statele Unite au anunțat excluderea Kosovo din programul de exerciții militare comune numit Defender 23, ca urmare a deciziei Pristinei de a instala primari albanezi în orașele din nordul țării cu majoritate sârbă, ceea ce a dus la tensiuni și ciocniri violente. Aproximativ 30 de soldați internaționali conduși de NATO și aproximativ 50 de demonstranți au fost răniți în ciocnirile violente din fața unei primării, iar puterile occidentale au cerut detensionarea situației.

Kosovo este un teritoriu predominant albanez, care și-a declarat independența în 2008, însă aceasta este contestată de Serbia, Rusia, China și unele țări europene. NATO desfășoară o operațiune de menținere a păcii în această regiune din 1999, când o campanie de bombardamente NATO a forțat trupele sârbe să se retragă din Kosovo.

Un comunicat emis de secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, l-a criticat pe premierul Albin Kurti pentru decizia sa privind primarii și a cerut tuturor părților să ia măsuri imediate pentru a dezamorsa tensiunile. Ambasadorul american la Pristina, Jeffrey Hovenier, a amenințat că va lua măsuri fără precedent pentru a pune capăt sprijinului diplomatic pentru recunoașterea internațională a acestui teritoriu balcanic.

În regiunea Kosovo, mulți membri ai comunității majoritare sârbe din patru orașe nu recunosc autoritatea Pristinei. Acești sârbi au boicotat alegerile municipale din aprilie și, în ciuda unei prezențe foarte scăzute la vot (sub 3,5%), primari albanezi au fost aleși. Acești consilieri municipali au fost înscăunați săptămâna trecută, iar protestatarii sârbi care s-au adunat în special în fața municipiului Zvecan cer retragerea primarilor albanezi și a forțelor de poliție kosovare.

Luni, forța internațională condusă de NATO a încercat să separe cele două părți înainte de a începe să îi disperseze pe cei mai violenți manifestanți, care au răspuns aruncând cu pietre, sticle și cocktail-uri Molotov în militari.

Într-un context în care tensiunile sunt tot mai accentuate, puterile occidentale cer o detensionare a situației și o acțiune din partea prim-ministrului Albin Kurti pentru a realiza acest lucru. Este necesară găsirea unor soluții pașnice pentru a evita escaladarea violențelor și a menține stabilitatea în regiunea Kosovo.