Zelenski: Odesa este o zonă de importanță vitală pentru securitatea întregului sud al țării noastre.

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat că a făcut o vizită de lucru la Odesa, pentru a discuta despre întărirea apărării acestui port cheie de la Marea Neagră, care a fost vizat în această săptămână de un atac semnificativ al Rusiei. Zelenski a avut o întâlnire specială și îndelungată cu privire la situația socială și de securitate din regiune, cu conducerea regiunii, armata și forțele de ordine, iar regiunea Odesa este una dintre bazele securității pentru întregul sud al Ucrainei și pentru țară. El a menționat că Serviciul de Securitate al Ucrainei a obținut rezultate foarte importante în combaterea sabotorilor ruși în regiunea Odesa.

În continuare, Zelenski a afirmat că Moscova nu respectă Inițiativa pentru transportul cerealelor și blochează în continuare unul dintre cele trei porturi ucrainene de unde pot pleca navele cu grâne și a solicitat ajutorul comunității internaționale în această privință. El a subliniat că exporturile maritime de cereale ale Ucrainei reprezintă un factor important de securitate alimentară și că eficacitatea dreptului internațional privind navigația reprezintă un factor important de securitate la nivel mondial.

Zelenski a avut o întâlnire și cu Statul Major, primind rapoarte de la comandanți și șefii serviciilor de informații și a subliniat că o atenție specială se acordă coridorului pentru transportul cerealelor ucrainene pe Marea Neagră. El a declarat că la Odesa a avut o întâlnire axată pe dezvoltarea infrastructurii portuare.

Portul Odesa a fost bombardat, luni, de către ruși, care susțin că au distrus ultima navă de război a Ucrainei. Zelenski, care se presupune că va participa la summitul Comunității Politice Europene de la Chișinău, a sugerat că lucrează „pentru ca a doua jumătate a acestei săptămâni să fie semnificativă pentru relațiile” Ucrainei cu partenerii ei.

Zelenski a mulțumit Statelor Unite pentru un nou pachet de asistență, în valoare de 300 de milioane de dolari, anunțat de Washington în cursul zilei. „Aş dori să mulţumesc Statelor Unite ale Americii, preşedintelui Biden personal, ambelor partide din Congres și fiecărui american – tuturor celor care prețuiesc libertatea – pentru noul pachet de apărare pentru soldații noștri: rachete pentru sistemele Patriot, rachete pentru Hymars, artilerie și alte arme de care avem nevoie. Avem nevoie de ele chiar acum!”, a punctat Zelenski.

El și-a încheiat discursul mulțumind tuturor celor care luptă acum pentru Ucraina, și tuturor celor care lucrează pentru țară, și a afirmat că experții internaționali fac tot posibilul pentru a se asigura că această săptămână se poate încheia cu veștile de care Ucraina are nevoie.