România nu a fost inclusă în discuțiile recente ale Consiliului JAI sub președinția Suediei cu privire la aderarea la spațiul Schengen.

Aderarea României la spațiul Schengen nu a fost inclusă în agenda ultimului Consiliu Justiție și Afaceri Interne (JAI) sub președinția Suediei, programat în 8-9 iunie la Luxemburg. Cu toate acestea, Comisia Europeană a afirmat recent că aderarea României la spațiul european de liberă circulație rămâne o prioritate și va face tot ce îi stă în putință pentru o decizie favorabilă în 2023.

La ședința Consiliului JAI, miniștrii de interne din statele membre ale Uniunii Europene, dar și cei din Norvegia, Elveția, Islanda și Lichtenstein, discută despre situația generală a spațiului Schengen și raportul Comisiei Europene pe anul 2023 privind starea zonei de liberă circulație, cu propunerea de a adopta strategia privind libera circulație în UE în următoarele 12 luni.

Cu toate acestea, Eugen Tomac, europarlamentarul român, susține că singura cale de a intra în spațiul Schengen este procesul deschis la CJUE și că România trebuie să își facă singură dreptate.

Cu toate acestea, Comisia Europeană a asigurat că aderarea României la spațiul European de liberă circulație rămâne o prioritate și că va face orice îi stă în putință pentru a se asigura că se adoptă măsurile necesare astfel încât România și Bulgaria să poată adera la spațiul Schengen în cel mai scurt timp posibil.

Ministrul de Interne din Austria, Gerhard Karner, care a blocat aderarea României la Schengen, a declarat într-o vizită la București că are „mare înțelegere” pentru așteptările românilor și că autoritățile au făcut progrese în securizarea frontierelor și gestionarea migrației, dar că mai este „cale lungă”. Cu toate acestea este important de menționat că oficialul austriac a afirmat că cetățenii austrieci se confruntă cu aceeași dilemă atunci când sunt supuși unor controale cu Germania și că trebuie să se înțeleagă că atunci când există peste 100.000 de cereri de azil în fiecare an, este greu pentru ei să își protejeze sistemul de frontiere externe. Așadar, Austria își va menține dreptul de veto în ceea ce privește aderarea României și Bulgariei la spațiul Schengen până la o scădere susținută a numărului de solicitanți de azil.

Aderarea României la Spatiul Schengen ramane un subiect sensibil pentru toata lumea. Cu toate acestea, Comisia Europeana si multi politicieni europeni sustin ca aderarea este de o importanta vitala pentru UE, in timp ce oficialii austrieci continua sa se opuna, punand accent pe numarul mare de migranti ilegali care apar pe continent. Cu toate acestea, România continua să preseze pentru aderarea la Spatiul Schengen, fiind singura cale prin care va putea beneficia de beneficiile oferite de zona de libera circulatie.