Joe Biden și Rishi Sunak se întâlnesc la Washington pentru a discuta tehnologie și apărare.

Premierul britanic, Rishi Sunak, s-a deplasat în Statele Unite pentru o vizită de două zile, cu intenția de a discuta cu președintele Joe Biden despre rolul Regatului Unit în viitoarea reglementare globală a inteligenței artificiale. Cei doi lideri s-au întâlnit joi după-amiază la Casa Albă pentru a reafirma sprijinul lor față de Ucraina, în contextul distrugerii unui important baraj hidroelectric din sudul țării, pentru care atât Moscova cât și Kievul se acuză reciproc.

Deși Statele Unite și Regatul Unit sunt aliniate în ceea ce privește conflictul din Ucraina și o poziție fermă față de China, Rishi Sunak dorește să consolideze poziția Regatului Unit pe scena mondială după Brexit și, de-a lungul vizitei sale, a încercat să încălzească relațiile cu președintele Joe Biden, care s-au dovedit a fi mai reci în timpul predecesorilor săi, Boris Johnson și Liz Truss.

În ceea ce privește controlul dezvoltării inteligenței artificiale, Rishi Sunak dorește ca viitorul organism de reglementare la nivel mondial să aibă sediul la Londra, subliniind expertiza și sectorul tehnologic important al țării. Cu toate acestea, Statele Unite sunt implicate în discuții directe cu Uniunea Europeană pentru a pune în aplicare angajamentul luat luna trecută de liderii G7 de a lucra pentru o „utilizare responsabilă” a acestei tehnologii.

Cu privire la comerț, premierul britanic a renunțat la ideea de a atinge rapid ambiția Londrei post-Brexit de a încheia un acord comercial cu Statele Unite, în contextul unui an electoral decisiv pentru președintele Joe Biden. Cu toate acestea, în privința inteligenței artificiale, cele două țări vor fi probabil mai natural aliniate decât Uniunea Europeană, care a adoptat o linie mai dură în această privință.

În timpul vizitei sale în SUA, Rishi Sunak s-a întâlnit cu lideri de afaceri americani pentru a crea punți între Regatul Unit și companiile americane. Cu toate acestea, relația dintre cele două țări este puternică pe elementele fundamentale, cum ar fi apărarea, securitatea și atitudinea față de China.