Zelenski a raportat că a primit o propunere concretă și fiabilă referitoare la furnizarea de avioane F-16 către Ucraina.

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat marți că liderii mai multor țări sunt pregătiți să furnizeze Kievului avioane de luptă F-16. Potrivit Reuters, Zelenski a primit o ofertă „serioasă și solidă” iar acum așteaptă acordurile finale cu aliații Ucrainei. El a subliniat că partenerii săi „știu de câte avioane avem nevoie”, iar Kievul așteaptă un acord comun cu Statele Unite.

În prezent, nu se cunoaște care din aliații Ucrainei sunt pregătiți să trimită avioanele în Ucraina. Liderul american Joe Biden a declarat luna trecută liderilor G7 că Washingtonul susține programele comune de pregătire a aliaților pentru piloții ucraineni pe F-16, însă există încă incertitudini legate de trimiterea efectivă de avioane către Ucraina.

Volodimir Zelenski a spus că Ucraina are nevoie de avioanele de luptă F-16 pentru a demonstra că invazia Rusiei va fi înfrântă. Însă, Rusia a declarat că avioanele de vânătoare F-16 construite în SUA pot „găzdui” arme nucleare și a avertizat că furnizarea acestora către Kiev va duce la o nouă escaladare a conflictului.

Acest anunț vine în contextul unei tensiuni crescute între Ucraina și Rusia din cauza lipsei de acțiune în conflictul din estul Ucrainei, unde rebelii separatiști proruși luptă împotriva armatei ucrainene din 2014. De asemenea, Rusia a anexat Crimeea în 2014, iar Ucraina încearcă încă să ia înapoi controlul asupra peninsulei.

Această ofertă de avioane F-16 este văzută ca o mișcare împotriva Rusiei, iar furnizarea lor către Ucraina ar arăta sprijinul aliaților pentru țara vecină. Însă, impactul acestei decizii rămâne incert, iar Rusia avertizează că trimiterea acestor avioane va duce la o nouă creștere a tensiunilor în regiune.