Infanteriștii ucraineni calificați sub îndrumarea specialiștilor suedezi sunt „preparați pentru potențiale situații de conflct” / Care sunt noile echipamente militare livrate de țara nordică către Ucraina

Suedia anunță că a finalizat instruirea a cel puțin patru companii de infanterie mecanizată ucrainene în vederea utilizării a 50 de tancuri ușoare CV90 pe care le-a donat Kievului și afirmă că acești soldați sunt „pregătiți pentru front”, conform AFP și Agerpres.

Suedezii nu au precizat public câți soldați ucraineni au fost antrenați în cadrul acestui program din motive de securitate. Potrivit agenției suedeze de presă TT, instruirea a avut loc în locații nedezvăluite din țară, în ultimele luni. Companiile variază în mărime de la câțiva zeci la sute de soldați, în funcție de țară.

Suedia a anunțat în ianuarie că va trimite 50 de CV9040C, o versiune a vehiculului său blindat de luptă, în Ucraina. Aceste vehicule sunt echipate cu un tun automat de 40 mm care poate atinge „un elicopter în zbor staționar la patru kilometri distanță”, potrivit forțelor armate suedeze.

Unii dintre soldații ucraineni „nu aveau nicio experiență cu vehicule de luptă sau tancuri, dar mulți dintre ei aveau experiență cu vehiculul de luptă rusesc BMP-1”, a explicat unul dintre instructorii suedezi într-un comunicat.

Pe lângă aceste tancuri, Suedia a promis anterior să trimită sistemul său de artilerie Archer și rachetele antitanc NLAW în Ucraina. În luna următoare, a anunțat că va trimite și aproximativ 10 tancuri Leopard 2, precum și sisteme de rachete antiaeriene IRIS-T și HAWK.

La începutul invaziei Ucrainei de către Rusia, în februarie 2022, Suedia a renunțat la doctrina sa de a nu livra arme țărilor aflate în război și a promis că va furniza mii de arme antitanc AT4. De atunci, Stockholm a promis Ucrainei ajutor militar în valoare totală de 16,9 miliarde de coroane suedeze (1,6 miliarde de dolari).

Această implicare militară a Suediei în conflictul din Ucraina a fost criticată de politicile pacifiste ale țării, dar guvernul de la Stockholm a afirmat că este important să ofere sprijin militar Ucrainei în eforturile sale de a se apăra împotriva Rusiei.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.