32 de avioane de vânătoare de tip F-16 au fost achiziționate de către România de la Norvegia la prețul de 388 de milioane de euro, conform declarațiilor ministrului norvegian al Apărării, Bjørn Arild Gram.

În luna noiembrie a anului trecut, Norvegia a vândut României 32 de avioane de vânătoare de tip F-16, reprezentând un contract care asigură o ”valoare adăugată industriei norvegiene a apărării”. Această vânzare este considerată o ”contribuţie importantă la consolidarea apărării aeriene” a României și va ajuta la modernizarea și consolidarea capacităților de apărare ale acesteia, iar Nordul Europei va contribui la restabilirea uneia dintre țările partenere NATO.

Fiecare dintre aceste avioane, care sunt unele dintre cele mai bine întreținute și cu standarde de calitate ridicate din lume, a fost supus unor lucrări de mentenanță înainte de a fi predate României. Contractul de mentenanță a acestora a fost semnat cu Kongsberg Aviation Maintenance Services (KAMS) și prevede și furnizarea de asistență tehnică și susținere în formarea personalului tehnic român. Acest contract prelungit cu KAMS are o valoare de peste 700 de milioane de coroane norvegiene și contribuie la păstrarea expertizei și experienței unice în mentenanța, repararea și modernizarea flotei de avioane de vânătoare de tip F-16 a Norvegiei.

Niciunul dintre avioanele vândute nu au fost utilizate în mod activ de orice forță aeriană, deoarece s-au aflat într-o stare impecabilă de mentenanță înainte de predare. Fiecare dintre acestea are un standard tehnic ridicat și, prin urmare, Norvegia a primit aprobarea Statelor Unite și a Norvegiei pentru vânzarea acestora.

Vânzarea acestor aparate a fost semnată în septembrie 2019, iar odată cu semnarea contractului, Norvegia a devenit una dintre țările care l-au semnat. Contractul de vânzare-cumpărare are o valoare de 388 milioane de euro. Această vânzare contribuie la veniturile industriei norvegiene a apărării, prin faptul că asigură mentenanța și modificarea avioanelor înainte de predare.

Agenția norvegiană a încheiat și un contract de vânzare a 12 avioane de tip F-16 companiei americane Draken International. Acestea urmează să fie folosite în formarea unor piloți în lupta împotriva avioanelor americane de vânătoare. În acest stadiu, acest contract nu a fost aprobat, nici de americani, nici de norvegieni.

Această vânzare de avioane va ajuta România să își dezvolte capacitățile de apărare în contextul situației geografice și politice actuale, cu Ucraina în război cu Rusia. De asemenea, aceasta va ajuta la consolidarea și modernizarea capacităților de apărare ale României și la restabilirea uneia dintre țările partenere NATO. Este de așteptat ca acest acord să contribuie la deservirea României de către aeronavele un număr bun de ani de acum înainte, având în vedere expertiza și experiența unică de care dispune KAMS.