Casa Albă a declarat că fabrica de drone produse de Iran în Rusia ar putea fi complet operațională începând cu anul 2024. În același timp, Moscova a primit multiple drone de la Iran.

SUA au obținut informații conform cărora Rusia ar primi materiale din partea Iranului necesare pentru a construi o fabrică de producție a dronelor, care ar putea fi operațională începând cu anul viitor. Potrivit unor surse oficiale americane, dronele iraniene au fost transportate deasupra Mării Caspice și utilizate apoi de forțele rusești împotriva Ucrainei.

Casa Albă a dezvăluit vineri că Rusia pare să se întărească în cooperarea cu Iranul în ceea ce privește domeniul apărării, primind sute de drone de atac pe care le utilizează în atacuri împotriva Ucrainei. Conform informațiilor recent declasificate, dronele sau vehiculele aeriene fără echipaj (UAV) au fost construite în Iran și apoi transportate deasupra mării Caspice către Rusia, unde fie vor fi utilizate direct, fie vor fi folosite pentru producția de drone profesionale.

Oficialii americani au spus că uzina din zona economică specială Alabuga din Rusia ar putea fi operațională începând cu anul 2024. SUA sunt îngrijorate, de asemenea, de faptul că Rusia lucrează cu Iranul pentru a produce UAV-uri iraniene din interiorul Rusiei.

O imagine furnizată de Maxar Technologies și publicată de Casa Albă a arătat un sit industrial la câteva sute de kilometri la est de Moscova, unde oficialii serviciilor de informații americane cred că Rusia construiește o fabrică de drone de atac în parteneriat cu Iranul, pentru a fi utilizate în invazia continuă din Ucraina.

Statele Unite au impus anterior sancțiuni directorilor iranieni ai unui producător de echipamente militare pentru furnizarea de drone către Rusia. Iranul a recunoscut că a trimis drone în Rusia, dar a negat că acestea ar fi fost folosite împotriva Ucrainei.

Casa Albă avertizează de asemenea că Rusia sprijină militar Iranul, aceasta din urmă depinzând de Moscova pentru echipamente militare, inclusiv elicoptere și radare în valoare de miliarde de dolari. Purtătorul de cuvânt al Casei Albe declara că „Rusia a oferit Iranului o cooperare fără precedent în domeniul apărării, inclusiv în materie de rachete, electronice și apărare aeriană”. Acesta a adăugat că „Acesta este un parteneriat de apărare la scară largă, care este dăunător Ucrainei, vecinilor Iranului și comunității internaționale. Continuăm să folosim toate instrumentele pe care le avem la dispoziție pentru a expune și a perturba aceste activități, inclusiv prin împărtășirea acestora cu publicul – și suntem pregătiți să facem mai mult.”

Conform unui raport de investigație presărată de Conflict Armament Research din Marea Britanie cu armata ucraineană, Iranul pare să își modifice dronele de atac înainte de a le furniza Rusiei, adaptându-le astfel încât focoasele explozive să poată produce daune maxime țintelor de infrastructură din interiorul Ucrainei. A fost găsit un focos neexplodat al unei drone iraniene în regiunea de sud a Odesei în octombrie 2022. Analiștii grupului au constatat că aceste focoase au fost modificate rapid cu ajutorul mai multor straturi mici de metal care se împrăștie pe o rază mare la explozie. Există, de asemenea, 18 „încărcături” mai mici în jurul circumferinței focosului care, atunci când sunt topite de explozie, pot străpunge blindajul și pot crea un fel de efect exploziv de „360 de grade”.

Această situație avertizează autoritățile americane în ceea ce privește viitorul relațiilor dintre Rusia și Iran, dar și efectele asupra Ucrainei și comunității internaționale în ansamblu. SUA sunt pregătite să își utilizeze toate instrumentele pentru a perturba aceste activități și a-și proteja interesele și ale aliaților săi.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.