ISW: Primele pierderi suferite de Ucraina nu prezic rezultatul final al contraofensivei.

În contextul războiului dintre Rusia și Ucraina, imagini și videoclipuri au apărut în mediile online rusești, prezentând pretinse echipamente ucrainene distruse. În acest sens, Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) a atras atenția asupra faptului că nu trebuie trase concluzii referitoare la o eventuală contraofensivă mai amplă.

Potrivit ISW, „pierderile sunt inevitabile în timpul oricărei acțiuni militare”, astfel încât pierderile de echipamente occidentale la începutul contraofensivei „nu reprezintă un indicator al progreselor viitoare”. Este important de reținut că pierderile inițiale de echipament occidental sau de orice alt echipament nu trebuie exagerate, în special în bătăliile de penetrare împotriva pozițiilor defensive pregătite.

Cu toate acestea, ISW a declarat că Ucraina pare să fi angajat „doar o parte din marea rezervă de forțe disponibile” pentru contraofensivă și că observatorii ar trebui să evite să socotească brigăzile ucrainene angajate sau echipamentul occidental care ar fi fost avariat ca măsură a puterii efective de luptă rămase a forțelor ucrainene. Întrucât nu există niciun raport independent de pe front, este imposibil de evaluat dacă forțele ucrainene pătrund apărarea rusă, dar Rusia a raportat vineri lupte grele de-a lungul frontului din sudul Ucrainei și președintele Vladimir Putin spune că forțele ucrainene nu și-au îndeplinit obiectivele.

Rusia a publicat imagini cu mai multe tancuri Leopard, blindate Bradley și vehicule rezistente la mine care au fost distruse și/sau abandonate de către ucraineni în regiunea Zaporojie. Fără niciun raport independent de pe front, în timp ce Kievul nu spune mai nimic, este imposibil de evaluat dacă forțele ucrainene pătrund apărarea rusă.

În acest sens, Conflict Report a contorizat pierderile Ucrainei de la începutul contraofensivei, care includ 5 tancuri Leopard 2A6, 6 blindate Bradley, 3 vehicule rezistente la mine MaxxPro, 1 blindat olandez YPR-765, 1 tanc T-72M1, 1 tanc BMR-2, 1 transportor blindat VAB și mai multe camioane arse.

În timp ce Ucraina nu a comentat contraofensiva mult-așteptată și a acuzat Rusia de răspândirea unor minciuni în legătură cu aceasta, observatorii internaționali atrag atenția asupra faptului că pierderile în timpul oricărei acțiuni militare sunt inevitabile. În plus, pierderile inițiale de echipament occidental sau de orice alt echipament nu trebuie să fie exagerate în evaluarea puterii efective de luptă a forțelor ucrainene.