Se pare că Zelenski este conștient de începutul mișcării de înaintare.

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a confirmat că așteptata contraofensivă ucraineană este în desfășurare într-un mesaj transmis vineri seara. În același mesaj, el a arătat că atenția este concentrată atât pe aceste operațiuni militare, cât și pe soluționarea problemelor cu care se confruntă regiunea Herson după spargerea barajului de la Nova Kahovka. El le-a mulțumit soldaților ucraineni care „luptă în bătălii deosebit de dificile în aceste zile”.

Zelenski a subliniat că Ucraina este liberă doar în măsura în care soldații ucraineni sunt puternici și că țara este sigură doar atât cât aceștia sunt de eficienți. El a menționat că recent a avut o ședință în care s-a analizat situația de pe linia frontului, care este „în centrul atenției”.

De asemenea, președintele a vorbit despre aprovizionarea și distribuirea munițiilor, întărirea artileriei și a apărării aeriene. El a menționat că a discutat din nou cu prim-ministrul Ţărilor de Jos, Mark Rutte, despre continuarea cooperării în domeniul apărării și despre coordonarea pozițiilor înainte de următoarea reuniune la Ramstein. Zelenski a mulțumit Statelor Unite pentru noul pachet de asistență pentru apărare în valoare de peste 2 miliarde de dolari.

Înainte de a discuta despre situația din regiunile Herson și Mikolaiv, președintele a criticat inițial răspunsul ONU și al Crucii Roșii la criza provocată de ruperea barajului, dar ulterior le-a mulțumit „tuturor celor din lume care deja ajută și întreabă Ucraina cum să ajute”. El a mai menționat că sunt într-adevăr multe probleme, dar că se lucrează pentru a le depăși la toate nivelurile posibile și că are încredere că, indiferent cât de dificilă este situația, consecințele acestei catastrofe și ale tuturor relelor rusești vor fi depășite.

În încheiere, Zelenski a spus că teroriștii ruși trebuie trași la răspundere pentru tot ceea ce au făcut și a încurajat organizațiile internaționale, liderii străini și alte state să vadă ce s-a întâmplat și să spună lucrurilor pe nume.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.