Unul dintre cei mai mari bancheri ruși avertizează că yuanul chinezesc câștigă teren, apropiindu-se de sfârșitul supremației dolarului american.

Andrei Kostin, CEO-ul VTB, a doua cea mai mare bancă a Rusiei, a declarat că supremația dolarului american se apropie de sfârșit, pe măsură ce yuanul chinezesc crește și restul lumii vede pericolul Încercării eșuate a Occidentului de a înfrânge Rusia în fața Ucrainei. El a subliniat că criza a dus la schimbări radicale în economia mondială, subminând globalizarea. Mulți analiști și lideri lumii sunt de acord cu această afirmație, dat fiind faptul că China și-a consolidat poziția ca o putere economică globală de prim rang și se îndreaptă către eliminarea restricțiilor valutare.

Kostin a remarcat că actualul context este mult mai periculos decât Războiul Rece, numindu-l „un război fierbinte.” În timp ce Statele Unite și Uniunea Europeană îngheață sute de miliarde de dolari din activele suverane rusești, multe țări încep să treacă la decontarea plăților în alte monede decât cele americane și euro. Acest lucru, împreună cu îndepărtarea restricțiilor valutare din partea Chinei, va duce la eliminarea dominației dolarului american în economia mondială.

Potrivit lui Kostin, China înțelege că nu va deveni puterea economică globală numărul unu dacă își păstrează yuanul ca monedă neconvertibilă. De-a lungul secolului XX, dolarul american a dominat ca monedă de rezervă mondială, depășind lira sterlină. Cu toate acestea, JPMorgan a semnalat luna aceasta semne de dedolarizare în economia globală. VTB discută deja despre utilizarea yuanului în acordurile cu țări terțe.

În general, este important să subliniem că această schimbare majoră va avea un impact semnificativ asupra economiei globale și a relațiilor dintre marile puteri mondiale. În contextul actual, China devine din ce în ce mai importantă, iar dolarul american își pierde sprijinul către alte monede. Restul lumii se confruntă cu o nouă realitate economică, care va necesita o adaptare rapidă și eficientă.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.