Veste proastă pentru anumiți elevi! Bursele destinate celor care studiază în alt oraș vor fi eliminate.

Începutul de an școlar vine cu vești proaste pentru unii elevi. Guvernul a decis să elimine bursele dedicate celor care învață în altă localitate decât cea de domiciliu. Decizia a stârnit nemulțumire în rândul acestor elevi, care consideră că este o măsură injustă.

Până în acest an, elevii care învățau în altă localitate decât cea de domiciliu primeau o bursă de transport, pentru a putea face față cheltuielilor legate de navetă. Această bursă era un sprijin important pentru mulți elevi, care nu își permiteau să suporte costurile transportului zilnic.

Motivul invocat pentru eliminarea acestei burse a fost economisirea bugetului alocat pentru educație. Guvernul a decis că acești bani pot fi redirecționați către alte nevoi din sistemul de învățământ.

Cu toate acestea, mulți elevi și părinți consideră că această decizie afectează în mod direct posibilitățile de acces la educație ale acestor copii. De multe ori, elevii care învață în altă localitate decât cea de domiciliu o fac pentru că nu există școli sau licee în apropierea locuințelor lor. Eliminarea bursei de transport îi poate pune într-o situație dificilă și îi poate determina să renunțe la școală sau să își caute o altă soluție de cazare în localitatea în care învață.

Pe lângă aceasta, guvernul a anunțat că va acorda burse de merit pentru elevii de gimnaziu și liceu cu medii peste 9,50 și pentru primii 30% dintre elevii fiecărei clase. În situația în care prin aplicarea acestui procent de 30% numărul rezultat nu va include toți elevii care au o medie de minim 9,50, atunci listele se vor extinde pentru a cuprinde și elevii care au obținut în anul școlar trecut o medie generală de cel puțin 9,50.

Decizia de eliminare a bursei de transport a fost criticată și de către Federația Națională a Părinților. Aceștia consideră că eliminarea acestei burse afectează principiul egalității de șanse în educație și solicită guvernului să revizuiască măsura luată.

În ceea ce privește bursele sociale, elevii care se încadrează în această categorie vor primi o sumă de 300 de lei. Aceștia vor trebui însă să facă dovada venitului scăzut al familiilor lor. Bursele sociale sunt destinate elevilor din familii cu venit mic, elevilor orfani de unul sau ambii părinți, elevilor care suferă de anumite afecțiuni și copiilor care provin din familiile monoparentale.

Această decizie a guvernului vine după ce s-a anunțat că anumite categorii de elevi vor primi burse în valoare de 5000 de lei și un stimulent lunar în valoare de 3000 de lei de la stat. Aceste burse au fost acordate pentru elevii care obțin rezultate excepționale la învățătură și care au o situație materială precară.

În concluzie, eliminarea bursei de transport pentru elevii care învață în altă localitate decât cea de domiciliu reprezintă o veste proastă pentru acești copii. Decizia guvernului a stârnit nemulțumiri și critici din partea acestora și a Federației Naționale a Părinților. Deși guvernul a anunțat că va acorda burse de merit și burse sociale, mulți consideră că acestea nu sunt suficiente pentru a compensa lipsa bursei de transport. Este de așteptat ca situația să fie supusă dezbaterii și să apară noi propuneri pentru găsirea unei soluții echitabile pentru toți elevii.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.