Justin Trudeau a fost nevoit să își prelungească cu două zile șederea în India.

Premierul canadian Justin Trudeau a întâmpinat probleme tehnice la avionul său în timpul vizitei sale în India și a fost nevoit să-și extindă șederea cu două zile. Potrivit AFP, Trudeau a participat la summitul G20 care a avut loc la New Delhi și ar fi trebuit să se întoarcă în Canada duminică, după o ceremonie de omagiere a lui Mahatma Gandhi. Cu toate acestea, avionul său a fost imobilizat duminică de forțele armate canadiene din cauza unei probleme tehnice nerezolvate peste noapte.

Conform informațiilor de pe site-ul Flightradar24, zborul CFC01 al Forțelor Aeriene Regale Canadiene a decolat de pe aeroportul din New Delhi marți, puțin după ora locală 13:00. Mohammad Hussain, atașatul de presă al lui Trudeau, a confirmat că delegația canadiană de la G20 se află în avion.

Aceasta nu este prima oară când avionul premierului canadian întâmpină probleme tehnice. Potrivit canalului de televiziune CTV, un Airbus CC-150 este folosit de Trudeau pentru deplasările sale, iar acesta a fost anterior afectat de astfel de probleme. Cu toate acestea, prezența premierului la summitul G20 a fost mai puțin mediatizată decât cea a altor lideri din cauza tensiunilor dintre Canada și India.

Relațiile dintre cele două țări au fost tensionate în ultima perioadă. Guvernul indian acuză Canada că închide ochii la activitățile naționaliștilor sikh radicali care doresc înființarea unui stat sikh independent în nordul Indiei. Canada este țara cu cel mai mare număr de sikh în afara Indiei, acesta fiind un factor de fricțiune în relațiile bilaterale. Prim-ministrul indian, Narendra Modi, și-a exprimat îngrijorarea în legătură cu activitățile anti-indiene ale unor elemente extremiste în Canada în timpul întrevederii sale cu Trudeau.

Pe de altă parte, Canada a suspendat recent negocierile pentru un acord de liber schimb cu India. Aceste măsuri luate de ambele părți denotă tensiunile politice existente și complexitatea relațiilor bilaterale.

Justin Trudeau a subliniat că va continua să apere libertatea de expresie, libertatea de conștiință și libertatea de manifestație pașnică, îndemnând totodată la evitarea urii. Este important pentru liderul canadian să transmită acest mesaj, mai ales în contextul acuzațiilor și tensiunilor între cele două țări.

În concluzie, premierul canadian Justin Trudeau a întâmpinat probleme tehnice la avionul său în timpul vizitei sale în India, ceea ce l-a determinat să-și prelungească șederea cu două zile. Relațiile tensionate dintre Canada și India, cu acuzații reciproce și suspendarea negocierilor comerciale, arată complexitatea relațiilor bilaterale. Cu toate acestea, Trudeau a reafirmat angajamentul său față de valorile democratic și a îndemnat la evitarea urii.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.