Declarațiile recente ale secretarului de stat al SUA indică sfârșitul perioadei post-Război Rece: „Alegerile pe care le facem în prezent vor defini viitorul pentru următoarele decenii”.

Antony Blinken, Secretarul american de stat, a susținut miercuri că era post-Război Rece s-a încheiat odată cu invazia Rusiei în Ucraina și a subliniat rolul cheie al SUA în lume în perioada următoare. Cu toate acestea, el a menționat că este important ca SUA să își exercite acest liderat cu modestie pentru a câștiga încrederea altor țări.

Blinken a subliniat că invazia Rusiei în Ucraina reprezintă cea mai mare amenințare la adresa ordinii internaționale după Războiul Rece. Această invazie a afectat stabilitatea geopolitică care a persistat în anii următori, iar Blinken a evidențiat necesitatea de a lua măsuri pentru a contracara această amenințare și pentru a restabili stabilitatea și securitatea în regiune.

Cu privire la China, Blinken a subliniat că aceasta reprezintă cea mai mare provocare pe termen lung din cauza influenței sale economice, diplomatice, militare și tehnologice. China își dorește să schimbe ordinea internațională într-o lume mai autoritară, iar SUA trebuie să fie pregătite să facă față acestor provocări și să promoveze valorile democratice și libertatea.

Secretarul de stat a afirmat că ne aflăm într-un punct de cotitură și că deciziile pe care le luăm acum vor marca viitorul pentru următoarele decenii. El a susținut că SUA urmăresc să își exercite rolul de liderat mondial cu modestie și înțelegere față de problemele și preocupările celorlalți actori internaționali. Ascultarea și înțelegerea celorlalți reprezintă primul pas în construirea unei cooperări internaționale eficiente.

Blinken a pledat pentru o diplomație cu „geometrie variabilă”, adică pentru crearea de alianțe precise și flexibile pentru a aborda problemele și provocările globale. În loc să formăm blocuri ideologice rigide, trebuie să căutăm parteneriate pragmatice și să lucrăm împreună cu toate țările, chiar și cu cele cu care avem divergențe. Acest lucru este necesar pentru a soluționa probleme comune, cum ar fi schimbările climatice, insecuritatea alimentară și crizele provocate de migrație.

Printre obiectivele SUA se numără consolidarea NATO și a relațiilor cu Uniunea Europeană, India, țările africane, țările din Asia-Pacific și Orientul Mijlociu, inclusiv Arabia Saudită. Blinken a subliniat că SUA au o poziție mai puternică în lume față de perioada administrației precedente și că au acționat decisiv și strategic pentru a promova valorile democratice și pentru a contribui la o lume mai liberă și mai prosperă.

În concluzie, Antony Blinken, Secretarul american de stat, a evidențiat importanța SUA în lume și necesitatea de a exercita un rol de conducere cu modestie, înțelegere și ascultare. El a subliniat amenințările din partea Rusiei și Chinei și a pledat pentru construirea de parteneriate pragmatice pentru a aborda problemele globale. SUA își propun să consolideze relațiile cu partenerii lor cheie și să promoveze valorile democratice și libertatea în lume.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.