
„Colectăm informatii despre muzeul A3 Nuşfalău-Suplacu de Barcău. Este prognozat ca România să depășească borna de 1.000 de kilometri de autostradă în viitorul apropiat.”
Asociația Pro Infrastructură a anunțat că traficul pe lotul Nușfalău – Suplacu de Bârgău, parte a Autostrăzii Transilvaniei (A3), ar putea fi deschis în data de 22 septembrie. Ei au menționat că termenul inițial de finalizare a fost depășit, iar constructorul, Nurol, a întâmpinat dificultăți în finalizarea detaliilor și procedurilor necesare. Cu toate acestea, aceștia afirmă că descărcarea provizorie dinspre Suplacu de Bârgău a fost finalizată.
Reprezentanții Asociației Pro Infrastructură au subliniat faptul că, odată cu deschiderea acestui tronson, se va atinge borna de 1000 de kilometri de autostradă funcțională în România. Aceasta reprezintă 968,31 km de autostradă, la care se adaugă 39,85 km de drum expres de pe DEx12 Slatina-Balș. Ei au subliniat faptul că această cifră reprezintă doar o treime din cei 3000 km necesari pentru a avea o rețea rutieră modernă în țară.
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunțat că săptămâna viitoare se va atinge borna de 1000 de km de autostradă în România, deoarece se va deschide traficul pe lotul Nușfalău – Suplacu de Bârgău de pe Autostrada Transilvaniei. El a mai precizat că, până la sfârșitul anului viitor, se estimează că se vor da în circulație minim 250 de km de autostradă.
Lotul Nușfalău – Suplacu de Bârgău are o lungime de 13,55 km și este construit de compania turcă Nurol. Valoarea contractului este de 384.14 mil. lei fără TVA, iar lucrările au început în august 2021. Termenul inițial de finalizare este T3 2023, iar în prezent stadiul fizic al lucrărilor este de 97%.
Pe acest lot, constructorul turc realizază un nod rutier la Nușfalău, 7 pasaje, 5 poduri și o parcare de scurtă durată. Pentru deschiderea traficului a fost necesară amenajarea unei descărcări provizorii la capătul dinspre Suplacu de Bârgău.
Această inaugurare reprezintă un pas important în dezvoltarea infrastructurii rutiere din România, însă este necesară o implicare mai mare pentru a atinge nivelul optim de autostrăzi și drumuri moderne în țară.