Există șapte metode simple care au capacitatea de a diminua riscul de depresie.

Un nou studiu publicat în jurnalul științific Nature Mental Health susține că un stil de viață sănătos poate avea un impact pozitiv asupra sănătății mintale. Cercetările recente arată că există șapte factori de stil de viață care sunt asociate cu un risc mai scăzut de depresie. Acești factori includ consumul moderat de alcool, alimentația sănătoasă, activitatea fizică regulată, somnul adecvat, abținerea de la fumat, limitarea comportamentului sedentar și conectarea frecventă la nivel social.

Studiul a fost efectuat de o echipă internațională de cercetători de la Universitatea Fudan din China și Universitatea Cambridge din Marea Britanie. Pentru a ajunge la aceste constatări, echipa a analizat date colectate de la aproximativ 290.000 de persoane în cadrul Biobank din Marea Britanie, o bază de date biomedicală extinsă și o resursă de cercetare importantă.

Potrivit rezultatelor obținute în urma acestui studiu, cel mai semnificativ factor de stil de viață sănătos este somnul adecvat, de aproximativ șapte până la nouă ore pe noapte, care reduce riscul de depresie cu 22%. În continuare, abținerea de la fumat are un impact semnificativ, reducând riscul cu 20%. Menținerea conexiunilor sociale frecvente a fost asociată cu o reducere a riscului de depresie cu 18%, iar o activitate fizică regulată a dus la o scădere a riscului cu 14%. Limitarea comportamentului sedentar la niveluri scăzute sau moderate a fost asociată cu o scădere a riscului de depresie cu 13%. Consumul moderat de alcool și adoptarea unei alimentații sănătoase au fost, de asemenea, asociate cu un risc mai scăzut de depresie, reducând riscul cu 11%, respectiv 6%.

Pe lângă aceste constatări, studiul a indicat că structura creierului, mecanismele imunometabolice și genetice pot explica legătura dintre stilul de viață sănătos și depresie. Cercetătorii au sugerat că adopția unui stil de viață sănătos ar putea ajuta la prevenirea depresiei.

Aceste descoperiri au un puternic impact asupra modului în care vedem și abordăm sănătatea mintală. De mult timp, s-a crezut că un stil de viață sănătos are un efect major doar asupra sănătății fizice, însă acest studiu demonstrează clar că există și legături strânse între sănătatea mintală și stilul de viață pe care îl adoptăm.

Depresia este o afecțiune comună care afectează milioane de oameni din întreaga lume. Aceasta poate avea un impact major asupra calității vieții și poate duce la probleme de sănătate în general. Prin urmare, este important să acordăm mai multă atenție și să înțelegem importanța unui stil de viață sănătos în prevenirea și gestionarea depresiei.

Aceste constatări ar trebui să fie luate în considerare nu doar de către indivizi, dar și de către comunități, guverne și profesioniști din domeniul sănătății. Promovarea și facilitarea unui stil de viață sănătos ar putea avea un impact pozitiv asupra sănătății mintale și ar putea contribui la reducerea prevalenței depresiei.

Este important să ne amintim că un stil de viață sănătos include mai mult decât doar obiceiurile de bază, cum ar fi alimentația și exercițiile fizice regulate. Factori precum somnul adecvat, abținerea de la vicii și menținerea unei rețele sociale developate sunt, de asemenea, esențiali pentru sănătatea mintală și bunăstarea generală.

În concluzie, acest studiu subliniază importanța unui stil de viață sănătos în prevenirea și gestionarea depresiei. Somnul adecvat, abținerea de la fumat, activitatea fizică regulată, menținerea conexiunilor sociale, limitarea comportamentului sedentar, consumul moderat de alcool și adoptarea unei alimentații sănătoase sunt factori-cheie care pot contribui la un risc mai scăzut de depresie. Prin urmare, ar trebui să acordăm mai multă atenție și să adoptăm un stil de viață sănătos pentru a ne menține sănătatea mintală și emoțională.