
UPDATE Război în Ucraina, ziua 571: Dronele ucrainene creează dezordine: Crimeea, Moscova și un depozit de petrol, atacate / Rusia respinge acuzațiile conform cărora satul Andriivka a fost cucerit de armata Kievului
Rusia a anunțat că duminică dimineață a reușit să împiedice un atac coordonat al Ucrainei asupra Crimeei. Totodată, au fost vizate și zone din Moscova prin intermediul dronelor, fapt ce a perturbat traficul aerian din capitală. De asemenea, un depozit de petrol din sud-vestul țării a fost afectat de un incendiu.
Aceste informații vin în urma unor evenimente recente legate de situația tensionată dintre Rusia și Ucraina. Ucraina susține că a recucerit sâmbătă un sat din estul țării, numit Andriivka, care fusese devastat în urma conflictului cu Rusia. Totuși, Rusia a negat această afirmație.
În cadrul unor evenimente separate, liderul nord-coreean, Kim Jong-Un, a inspectat bombardiere strategice nucleare rusești și rachete hipersonice numite „Kinjal”. Acest eveniment a avut loc în prezența ministrului apărării și a Serviciului de Securitate al Ucrainei. Tot în ceea ce privește lumea liderilor, autoritățile ucrainene au confirmat că liderul cecen, Ramzan Kadîrov, se află într-o stare critică în urma unei boli.
Fără îndoială, unul dintre cele mai interesante evenimente a fost atacul cu rachetele ucrainene asupra șantierului naval din Sevastopol, peninsula Crimeea. Această regiune a fost anexată ilegal de Rusia în anul 2014 și asupra căreia Ucraina și Rusia încă dispută suveranitatea. Atacul ucrainean a cauzat daune importante unei nave de debarcare și unui submarin rusesc masiv. Aceste informații au fost confirmate și de imaginile obținute prin intermediul sateliților.
Există și alte perspective privind această problemă, una dintre ele venind din partea președintelui Belarus, Aleksandr Lukașenko. Acesta și-a exprimat interesul în crearea unui parteneriat trilateral între Rusia, Coreea de Nord și Belarus. Se pare că evenimentele recente din Ucraina au influențat și alte decizii politice în regiune.
Pe de altă parte, autoritățile instalate de Rusia în Crimeea au anunțat că intenționează să vândă aproximativ 100 de proprietăți ucrainene. Printre acestea se regăsește și o proprietate care aparține președintelui ucrainean, Volodimir Zelenski. În mod evident, această decizie poate stârni noi tensiuni și controverse între cele două țări.
În contextul relațiilor comerciale și economice, Alianța pentru Agricultură și Cooperare a solicitat Guvernului să interzică importul mai multor produse agroalimentare din Ucraina. Detaliile privind aceste produse nu au fost furnizate, însă se pare că există preocupări în privința siguranței alimentare sau a calității acestor produse.
Revenind la evenimentele recente, hotărâm să accesez link-ul atașat pentru a obține detalii suplimentare despre acest subiect.