După „incidentul” din Lampedusa, Franța se pregătește pentru o val de migranți la frontiera sa cu Italia.

Autoritățile franceze iau în considerare deschiderea unui „spațiu” de 100 de locuri la granița cu Italia, dedicat „izolării temporare”, în cazul în care un număr mare de migranți vor încerca să intre ilegal în Franța. Această decizie a fost anunțată de Ministerul francez de Interne și de prefectura locală, conform AFP.

În prezent, aproximativ 120 de soldați din cadrul operațiunii Sentinelle sunt mobilizați pentru a detecta trecerile migranților în munți, în timp ce aproximativ 200 de membri ai forțelor de poliție se află pe teren în fiecare zi pentru a efectua arestări. Numărul migranților interceptați la o distanță de mai puțin de 20 de kilometri de frontieră este în creștere, conform prefectului departamentului Alpes-Maritimes din sud-estul Franței.

Între 8 și 14 septembrie, aproximativ 1.500 de migranți au fost arestați înainte de sosirile în masă pe insula italiană Lampedusa. Toți migranții arestați sunt supuși unei proceduri de refuz de intrare și sunt preluați în medie de către poliția italiană patru ore mai târziu. Cu toate acestea, pe timp de noapte sau în zilele aglomerate, aceste operațiuni pot dura mai mult, iar spațiile destinate Poliției de Frontieră din Menton devin prea mici pentru a face față numărului mare de migranți.

Astfel, prefectura caută un teren în apropiere pentru a extinde acest spațiu temporar folosind corturi sau prefabricate. În colaborare cu o asociație locală de protecție civilă, se intenționează să se asigure cazarea migranților în condiții decente. Capacitatea actuală a Poliției de Frontieră este de aproximativ o sută de persoane, iar această extindere temporară ar dubla această capacitate.

Decizia autorităților franceze vine într-un moment în care peste 12.000 de migranți au ajuns pe coastele italiene săptămâna trecută, majoritatea trecând prin Lampedusa. Situația a creat o undă de șoc în Italia și a readus în prim-plan problema solidarității europene. Ministrul francez de Interne, Gérald Darmanin, și omologul său italian, Matteo Piantedosi, urmează să discute această problemă luni seară la Roma.

Autoritățile franceze se tem că unii dintre migranții care au ajuns recent în Italia vor încerca să-și continue călătoria către alte țări europene, ceea ce ar putea duce la un aflux de migranți la frontieră. Cu toate acestea, Ministerul francez de Interne a infirmat informațiile din presă conform cărora această extindere temporară ar urma să devină o tabără permanentă pentru migranți.