Blinken s-a întâlnit cu vicepreședintele chinez în timpul reuniunii ONU, petrecând 12 ore în două zile în discuții intense.

Antony Blinken, secretarul de Stat al SUA, s-a întâlnit cu vicepreședintele chinez Han Zheng la New York, unde au discutat despre necesitatea unei gestionări „responsabile” a relațiilor tensionate dintre cele două țări. Aceasta a fost una dintre întâlnirile înalte dintre SUA și China și a avut loc la misiunea chineză la Organizația Națiunilor Unite (ONU).

Blinken a subliniat importanța acestor întâlniri la nivel înalt și a menționat că fiecare astfel de discuție contribuie la menținerea liniilor de comunicare deschise între cele două țări. Scopul principal al întâlnirii a fost de a arăta că relația SUA-China este gestionată într-un mod responsabil.

Atât Statele Unite, cât și China depun eforturi pentru a calma tensiunile dintre ele. De asemenea, această întâlnire a avut loc după o altă discuție între consilierul pentru securitate națională al președintelui Joe Biden, Jake Sullivan, și ministrul de externe al Chinei, Wang Yi, în Malta.

Casa Albă a anunțat că discuțiile dintre cei doi oficiali au fost sincere, substanțiale și constructive. Un oficial american a menționat că întâlnirea a durat două zile și a avut o durată totală de douăsprezece ore, fiind cea mai lungă întâlnire de acest tip între SUA și China în ultimul an.

În luna mai a anului trecut, președintele american prezisese un „dezgheț” al relațiilor sino-americane, care se deterioraseră în urma unui incident în care un balon chinezesc survolase teritoriul american. În prezent, cele două țări au convenit să se consulte în mai multe domenii, inclusiv politica și securitatea în regiunea Asia-Pacific.

În ultimele luni, SUA și China au reluat dialogul, cu vizite succesive ale unor înalți oficiali americani în Beijing, inclusiv Antony Blinken. Există posibilitatea ca acest dialog să pregătească calea pentru un posibil summit între președintele Joe Biden și liderul chinez Xi Jinping, care ar putea avea loc în cadrul summit-ului APEC (Cooperarea Economică Asia-Pacific) de la jumătatea lunii noiembrie în San Francisco. Cu toate acestea, nici Washingtonul, nici Beijingul nu au confirmat încă acest lucru.

Relațiile bilaterale dintre SUA și China rămân tensionate, în special din cauza disputelor comerciale, expansiunii chineze în Marea Chinei de Sud și problemei cu Taiwan. Aceste aspecte continuă să fie obstacole majore în calea unei relații armonioase între cele două țări.

În concluzie, întâlnirea dintre Antony Blinken și Han Zheng demonstrează eforturile ambelor părți de a îmbunătăți relațiile bilaterale și de a menține canalele de comunicare deschise. Cu toate că există provocări majore în calea unei înțelegeri deplină între SUA și China, dialogul și discuțiile continue pot juca un rol important în stabilizarea relațiilor dintre cele două puteri mondiale.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.