Manualele pentru clasele a I-a, a II-a și a VI-a lipsesc încă, în ciuda faptului că școala a început cu peste o săptămână în urmă / Explicația oferită de Ministerul Educației.

Secretarul de stat din Ministerul Educației, Florian Lixandru, a anunțat că manualele de Comunicare în Limba Română pentru clasa a II-a și cele de Matematică pentru clasa a VI-a vor fi distribuite școlilor până la finalul acestei săptămâni. Această veste vine după aproximativ două săptămâni de la începerea anului școlar 2023-2024. De asemenea, manualele de Matematică și Explorarea Mediului pentru clasele I-a și a II-a vor ajunge în școli până la sfârșitul lunii septembrie.

În ultimele luni, au fost tipărite 43 de manuale noi și acestea au fost distribuite în școli conform programului stabilit de Ministerul Educației. Totuși, există întârzieri în cazul a patru manuale, destinate claselor a I-a, a II-a și a VI-a. Florian Lixandru a precizat că manualele de Comunicare în Limba Română pentru clasa a II-a și cele de Matematică pentru clasa a VI-a ar fi trebuit să fie deja livrate, iar distribuția acestora s-a finalizat în această săptămână. Cu toate acestea, manualele vor fi în posesia elevilor în această săptămână.

De asemenea, există și două manuale, Matematică și Explorarea Mediului, pentru clasele I-a și a II-a, care au întâmpinat contestații din partea unor edituri participante la licitație. Acest lucru a dus la întârzierea procedurilor contractante. Perioada de lansare a comenzilor de către unitățile de învățământ a expirat ieri, iar astăzi se vor centraliza comenzile și se vor încheia contractele cu editurile. Aceste manuale vor ajunge în posesia elevilor până la finalul lunii septembrie, conform declarațiilor secretarului de stat.

Pentru a rezolva problema manualelor care nu au ajuns în școli, Ministerul Educației i-a îndemnat pe profesori să tipărească conținuturile acestora din platforma manuale.edu.ro. Astfel, elevii vor putea avea acces la conținuturile necesare pentru studiu până când manualele fizice vor fi distribuite.

Este important de menționat că manualele pentru clasele de liceu nu au fost schimbate, deoarece se folosesc vechile programe. Florian Lixandru a explicat că pentru manualele de clasa a IX-a și a X-a a fost necesară o retipărire a maxim 15% din numărul de elevi, iar pentru clasele a XI-a și a XII-a s-a procedat la o retipărire de maxim 10%. Pentru această operațiune de retipărire s-au încheiat contracte între inspectoratele școlare și editurile care au editat manuale pentru liceu.

Problema manualelor lipsă pentru anumite clase a fost un subiect actual și controversat în ultima perioadă. Cu toate acestea, Ministerul Educației încearcă să rezolve această situație cât mai rapid posibil și să asigure accesul la educație pentru toți elevii.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.