Marea Britanie: Partidul Laburist susține un acord Brexit cu UE considerat „mai bun”

Partidul Laburist britanic are în plan să negocieze un acord mai bun pentru comerțul liber post-Brexit între Regatul Unit și Uniunea Europeană, în cazul în care va ajunge la putere la următoarele alegeri generale. Keir Starmer, liderul partidului, susține că acordul încheiat de fostul prim-ministru Boris Johnson este mult prea restrâns și că este nevoie de o ofertă mult mai bună pentru Regatul Unit.

Acordul comercial și de cooperare care guvernează relațiile post-Brexit dintre Bruxelles și Londra a intrat în vigoare în 2021 și are o clauză de revizuire programată pentru 2025. Cu toate acestea, implementarea acordului a întâmpinat dificultăți, iar Brexitul continuă să aibă un impact semnificativ asupra economiei britanice. Multe companii se confruntă cu constrângeri noi în ceea ce privește comerțul, iar dificultatea de a aduce muncitori europeni agravează deficitul de forță de muncă. Sectorul financiar din Londra este în concurență puternică cu alte centre financiare europene, în timp ce Regatul Unit se străduiește să încheie acorduri comerciale bilaterale cu alte țări.

Keir Starmer estimează că Regatul Unit poate avea o relație comercială mai strânsă cu UE. Partidul Laburist se află într-o poziție favorabilă în sondaje în fața conservatorilor, care sunt la putere de 13 ani, înaintea alegerilor legislative care trebuie să aibă loc până la începutul anului 2025. Un sondaj YouGov realizat în această vară arată că 61% dintre britanici consideră că Brexitul este un eșec, în contrast cu guvernul conservator care continuă să lăude noua libertate a țării și beneficiile părăsirii UE. Cu toate acestea, laburiștii au subliniat că nu intenționează să revină asupra Brexit-ului, dar își doresc să facă lucrurile să funcționeze mai bine.

Keir Starmer susține că trebuie făcută o distincție între a face lucrurile să funcționeze și a reveni în UE. El crede că este posibil să se obțină o relație comercială mai strânsă cu UE, dar este necesară o renegociere a acordului pentru a obține condiții mai favorabile pentru Regatul Unit.

Această poziție a Partidului Laburist reflectă nemulțumirea din rândul cetățenilor britanici cu privire la modul în care au fost gestionate negocierile pentru Brexit și impactul acestuia asupra economiei și vieții de zi cu zi. În ciuda acestei nemulțumiri, Partidul Laburist nu consideră că soluția este de a reveni în UE, ci de a îmbunătăți condițiile și de a face ca Brexitul să funcționeze mai eficient pentru Regatul Unit.

În concluzie, Partidul Laburist britanic, condus de Keir Starmer, are în vedere renegocierea acordului de comerciu liber post-Brexit pentru a obține condiții mai bune pentru Regatul Unit. Această poziție reflectă nevoia de a face ca Brexitul să funcționeze mai bine, iar Partidul Laburist intenționează să se concentreze pe îmbunătățirea relațiilor comerciale cu UE în detrimentul revenirii în Uniunea Europeană. Cu toate acestea, este important de menționat că această poziție poate fi subiectul negocierilor și poate evolua în funcție de circumstanțele politice și economice viitoare.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.