
De ce a fost respins filmul „Arsenie. Viața de după” în Arad? Ce afirmă instituțiile de cultură implicate: „S-au înregistrat proteste din partea locuitorilor din Arad”
HotNews.ro a contactat Centrul Municipal de Cultură Arad (CMCA) și Biblioteca Județeană Arad pentru a afla motivele anulării proiecției filmului „Arsenie. Viața de Apoi”, regizat de Alexandru Solomon. Regizorul anunțase pe Facebook că două instituții de cultură din Arad au refuzat să proiecteze filmul ca urmare a amenințărilor primite din partea publicului. Filmul trebuia să fie prezentat la Cinema Arta, care este subordonat CMCA și, respectiv, Primăriei. Cu doar 48 de ore înainte de eveniment, directoarea centrului a refuzat proiecția din cauza amenințărilor de protest ilegale ale publicului. Aceasta a comunicat că în cazul în care proiecția va avea loc, va exista un scandal și o atmosferă tensionată. Potrivit Centrului Municipal de Cultură Arad, în momentul în care a început promovarea filmului, reacțiile negative din partea locuitorilor din Arad au început să apară, atât mai discrete, cât și mai vehemente. De asemenea, au luat în considerare și ecourile negative apărute în alte orașe în urma proiecției filmului.
Primăria și CMCA au intrat în contact cu Asociația citizenit și i-au informat că proiecția trebuie amânată din cauza amenințărilor primite. Însă, Citizenit a refuzat această opțiune și au fost de acord să nu amâne evenimentul. Oana Furdea, membru fondator citizenit și angajată a regizorului Alexandru Solomon, a menționat că decizia de a nu amâna proiecția a fost luată în urma consultării întregii echipe. Ea a subliniat că colaborarea cu Asociația One World Romania nu a avut niciun impact asupra anulării evenimentului și că decizia a fost luată înainte ca proiectul să fie anunțat publicului.
Asociația One World Romania este organizatorul primului festival de film documentar din București, adus inițial în România de Centrul Ceh și ulterior devenit autonom. Alexandru Solomon este membru în Comitetul Director al Asociației.
Echipa Citizenit a luat în considerare atât costurile implicate, cât și necesitatea de a oferi cetățenilor din Arad acces la un documentar de calitate. Au considerat că nu este momentul potrivit pentru amânarea proiecției, având în vedere că era în plan vizita regizorului și alocarea de fonduri pentru deplasarea acestuia. Deși nu s-a încheiat un acord scris între CMCA și Citizenit, a existat un acord verbal. Citizenit a lucrat anterior cu CMCA în cadrul altor proiecte.
După refuzul de la CMCA, Citizenit s-a adresat Bibliotecii Județene Arad pentru a găsi un alt spațiu de proiecție. Inițial, li s-a acordat un acord de principiu, însă apoi biblioteca a anunțat că nu mai poate găzdui evenimentul, invocând un vernisaj de pictură care coincidea cu proiecția. Managerul bibliotecii, Gabriela Ungureanu, a confirmat că nu au primit amenințări de la persoanele implicate în proiect, nici de la superiorii săi care nu știau de decizia sa de a anula evenimentul. Au menționat că inițial nu considerau că ar fi o problemă ca cele două evenimente să aibă loc simultan, având în vedere că nu se desfășurau în aceeași sală.
În cele din urmă, proiecția filmului a avut loc pe terasa clubului Flex din Arad, fără a exista incidente. Membrii Citizenit au declarat că principalul lor scop a fost să ofere publicului arădean cât mai multe evenimente culturale, iar prin organizarea proiecției și-au îndeplinit acest obiectiv.