EXCLUSIV | Monica Tatoiu, îndemn pentru tinerii din România: „Nu recomand să facă copii și să jure veșnicie înainte de 35 de ani”

Monica Tatoiu a acordat un interviu exclusiv pentru Ciao.ro, în care a dezvăluit schimbările pe care le-ar face în învățământ și în politică, de ce nu crede că o să fie votată și când se visează soacră mare. Totodată, a vorbit despre planurile sale referitoare la proteza la genunchi și cum s-ar descurca în prezent cu o pensie mică.

Întrebată despre începerea școlilor, Tatoiu a afirmat că instituțiile de învățământ au doi finanțatori, Ministerul Invățământului care plătește profesorii și Consiliile locale care finanțează infrastructura. Aceasta consideră că renovarea școlilor este responsabilitatea administrațiilor locale și că ar trebui făcute verificări serioase în ceea ce privește firmele contractate și sumele alocate. Monica Tatoiu a subliniat că este inadmisibil ca după atâția ani să existe școli în care elevii sunt obligați să învețe după-amiaza, când procesul de învățare este afectat biologic.

Referitor la schimbările pe care le-ar face în învățământul românesc, Monica Tatoiu consideră că educația trebuie resetată pe principiul „Education great again”. Ea propune simplificarea liniilor de comandă și finanțare, desființarea școlilor neperformante și înlocuirea lor cu microbuze școlare care să transporte copiii în unități școlare cu profesori calificați. De asemenea, Tatoiu susține reducerea numărului de discipline și ore săptămânale, desființarea inspectoratelor școlare și stabilirea unor criterii simple de evaluare a actului educațional. Pentru a realiza toate aceste schimbări, ea consideră că este necesară o alocare a 6% din PIB pentru educație și salarizarea profesorilor la standarde europene.

În ceea ce privește viitorul educației, Monica Tatoiu consideră că inteligența artificială poate fi un integrator de informație, însă este nevoie de intervenția inteligenței umane pentru a transforma informația în cunoaștere. Ea consideră că informatizarea AI în activitățile standardizate poate duce la eliberarea resurselor umane, care vor avea nevoie de formare specială pentru a monitoriza procesele automatizate. Totodată, Tatoiu subliniază că este important cine creează curriculumul și cine sunt formatorii și că piața liberă poate genera soluții în acest sens.

Întrebată dacă intenționează să candideze în anul alegerilor, Monica Tatoiu afirmă că democrația se bazează pe voturi și că oamenii votează emoțional. Ea crede că nu ar fi votată deoarece mulți refuză adevărurile care implică responsabilitate. Monica Tatoiu consideră că în politica actuală, mulți intră pentru a-și finaliza rapid studiile, în timp ce ea a terminat de mult facultatea. Tatoiu susține că facerea de bine cu forța nu se poate și că fiecare popor are conducătorii pe care îi merită, în funcție de cât dau individual societății.

Întrebată despre cea mai de succes investiție pe care a făcut-o ca femeie de afaceri, Monica Tatoiu menționează că a investit în România prin achiziționarea de titluri de stat, care aduc o dobândă sigură. Ea recunoaște că și-a investit timp și energie în educația copilului său și în propria educație.

Referitor la o posibilă pensie mică, Monica Tatoiu afirmă că un profesor bun de matematică nu moare de foame până nu moare. Ea subliniază însă că nu îndeamnă pe nimeni să facă copii și jurăminte de veșnicie înainte de vârsta de 35 de ani.

Monica Tatoiu propune mai multe măsuri pentru reducerea accidentelor de la volan cauzate de tineri care nu iau viața în serios. Ea sugerează condiționarea accesului la obținerea permisului de conducere de valoarea notei la purtare din liceu, evaluarea psihologică mai complexă a candidaților și asigurare suplimentară pentru vehiculele conduse în primul an după obținerea permisului. Tatoiu recunoaște că astfel de propuneri nu ar fi pe placul multora și de aceea nu ar fi votată de mulți.

Întrebată la ce se uită cel mai des la TV, Monica Tatoiu afirmă că se uită mai puțin la televizor, dar urmărește filme de dragoste și emisiuni precum Diva. Informațiile le obține în principal de pe internet, din surse externe precum Reuters și Bloomberg.

În ceea ce privește posibilitatea de a-și lansa un podcast sau un reality show despre viața sa, Monica Tatoiu consideră că podcasturile din România s-au diluat și că există prea multe fete care se repetă. Nu a făcut planuri în acest sens și pare că nu este interesată de astfel de proiecte.

Întrebată despre vacanțele viitoare, Monica Tatoiu menționează că are programate „studii de caz” în America în luna octombrie, scufundări în Guadelupe în noiembrie și scufundări în Bonaire în perioada Revelionului.

Referitor la sănătatea sa, Monica Tatoiu afirmă că își va pune proteză la genunchi în anul următor, în luna februarie.

Întrebată dacă își dorește să fie soacră mare și dacă îl cicălește pe fiul său în acest sens, Monica Tatoiu recunoaște că nu îndeamnă pe nimeni să facă copii și jurăminte de veșnicie înainte de vârsta de 35 de ani.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.