Dmitri Rogozin, desemnat ca senator în regiunea Zaporojie din Ucraina ocupată

Dmitri Rogozin, fostul șef al agenției spațiale ruse Roscosmos și figură naționalistă, a fost numit senator al regiunii Zaporijie, conform anunțului făcut de guvernatorul acestei regiuni din sudul Ucrainei ocupate de Rusia. Alegerea lui Rogozin în funcția de senator a fost contestată de către Kiev și de către occidentali, care au denunțat alegerile locale și regionale organizate de Rusia în cele patru regiuni anexate în septembrie 2022 drept „ilegale”.

Prin decretul său, guvernatorul Evgheni Balițki a anunțat că Dmitri Olegovici Rogozin este autorizat să devină senator al Federației Ruse, reprezentant al organului executiv al puterii de stat a regiunii Zaporojie. Balițki a salutat „experiența și competența colosale” ale lui Rogozin. La rândul său, Rogozin a mulțumit guvernatorului ales al regiunii Zaporojie pentru încrederea acordată și a declarat că va reprezenta regiunea eliberată, ce aparține vechii Rusii, în camera superioară a Parlamentului federal rus.

Potrivit agenției de stat ruse TASS, prioritatea lui Rogozin ca senator va fi „continuarea eliberării regiunii”. Este important de menționat că Rogozin a fost demis de la conducerea Roscosmos în iulie 2022 și de atunci s-a ocupat de coordonarea unui grup de consilieri militari care acordă asistență forțelor separatiste pro-ruse din Ucraina. În decembrie 2022, Rogozin a fost rănit într-un atac ucrainean asupra orașului Donețk.

Dmitri Rogozin este cunoscut și pentru criticile sale la adresa Occidentului și pentru atitudinea sa ostilă față de inamicii Rusiei. El și-a exprimat adesea opinii controversate și a fost în centrul unor dispute și confruntări verbale cu oficiali și lideri din alte țări.

Nominalizarea lui Rogozin în funcția de senator al regiunii Zaporijie ocupate de Rusia a stârnit critici și îngrijorări din partea Ucrainei și a comunității internaționale, deoarece aceasta poate fi interpretată ca o recunoaștere a anexării ilegale a teritoriilor ucrainene de către Rusia. Ucraina și majoritatea țărilor occidentale continuă să susțină integritatea teritorială a Ucrainei și să condamne acțiunile Rusiei.

În concluzie, numirea lui Dmitri Rogozin în funcția de senator al regiunii Zaporijie este un pas important în cadrul politicilor agresive promovate de Rusia în Ucraina ocupată. Această decizie a generat reacții și controverse în comunitatea internațională, evidențiind discrepanțele și tensiunile existente între Rusia și restul lumii. Este de așteptat ca situația să rămână tensionată și să continue să fie monitorizată cu atenție de către comunitatea internațională.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.