Dumitru Buzatu, baronul PSD, a fost reținut de DNA în dimineața zilei de sâmbătă / Declarațiile procurorilor în legătură cu suma de 1,25 milioane de lei drept mită

Președintele Consiliului Județean Vaslui, Dumitru Buzatu, a fost reținut pentru 24 de ore după ce a fost prins în flagrant cu o mită de peste un milion de lei. Decizia a fost luată sâmbătă dimineață, după ce Buzatu a fost audiat timp de mai multe ore de către Direcția Națională Anticorupție (DNA) Iași. El a fost dus la DNA pentru audieri după ce au avut loc percheziții la locuința sa.

Potrivit comunicatului transmis de DNA, Buzatu este acuzat de luare de mită. În perioada 8 mai 2023 – 7 septembrie 2023, el ar fi pretins de la un om de afaceri (martor în cauză) sume de bani reprezentând un procent de 10% din valoarea unui contract de achiziție publică încheiat între omul de afaceri și Consiliul Județean Vaslui. Contractul avea ca obiect reabilitarea și modernizarea unor drumuri din județul Vaslui și Buzatu ar fi solicitat mita pentru ca acesta să fie derulat în bune condiții.

Pe data de 22 septembrie 2023, Buzatu ar fi primit suma de 1.250.000 de lei, iar acest moment a fost considerat infracțiune flagrantă. După 24 de ore de reținere, Dumitru Buzatu urmează să fie prezentat Tribunalului Vaslui cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

În paralel cu ancheta penală, Biroul Politic Național al Partidului Social Democrat (PSD) s-a reunit în mod online pentru a discuta despre excluderea lui Dumitru Buzatu din partid. Liderul formațiunii, Marcel Ciolacu, a anunțat că va propune excluderea acestuia, afirmând că toleranța față de faptele de corupție în PSD este zero.

Dumitru Buzatu este unul dintre liderii PSD din garda veche și ocupă funcția de președinte al Consiliului Județean Vaslui. În ianuarie, el a fost reales în funcție și și-a exprimat încrederea că social-democrații nu au cum să „sărăcească” Vasluiul, argumentând că vasluienii au fost dintotdeauna săraci. Cu toate acestea, avere sa ridică semne de întrebare cu privire la legalitatea acesteia. El la al treilea mandat în fruntea Consiliului Județean Vaslui și a avut trei mandate în Parlament până în 2004.

Averea lui Dumitru Buzatu este una impresionantă. El deține sau este coproprietar al 10 terenuri agricole, forestiere sau intravilane și 5 imobile construite de el. Familia Buzatu deține în comun cu familia Bichineț două terenuri uriașe în județul Suceava, achiziționate în perioada boomului imobiliar de la sfârșitul anilor 2000. De asemenea, Dumitru Buzatu beneficiază de o pensie pentru limită de vârstă de 95.820 de lei și de o pensie specială de la Parlamentul României în valoare de 73.372 de lei.

Reținerea lui Dumitru Buzatu și acuzațiile grave aduse acestuia reprezintă un nou scandal de corupție cu implicarea unui membru important al PSD. Această situație ridică semne de întrebare cu privire la moralitatea și integritatea liderilor politici și pune în discuție lupta efectivă împotriva corupției în România. Este esențial ca justiția să acționeze în mod eficient și echitabil în astfel de cazuri pentru a demonstra că nimeni nu este mai presus de lege și că corupția nu va fi tolerată.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.