VIDEO Cum au fost înregistrate momentele în care Dumitru Buzatu a primit mita de 1,25 milioane de lei – Înregistrări în text

Procurorii DNA au dezvăluit în referatul lor detaliile flagrantului în care președintele Consiliului Județean Vaslui, Dumitru Buzatu, a fost surprins primind o mită în valoare de 1,25 milioane de lei. Filmul flagrantului a fost înregistrat și conține dovezi solide împotriva liderului PSD.

Dumitru Buzatu a fost prins în flagrant în seara de vineri, în timp ce primea suma de bani menționată mai sus. Ulterior, locuința sa a fost percheziționată timp de 6 ore, iar apoi a fost dus la DNA Iași pentru audieri. Dimineața următoare, acesta a fost reținut pentru 24 de ore. Tribunalul Vaslui a decis, în final, arestarea sa preventivă pentru o perioadă de 30 de zile.

În momentul în care a primit geanta cu banii, Dumitru Buzatu i-a mulțumit omului de afaceri Emil Savin, spunându-i: „Săru’mâna, Emil! Încă o dată îți mulțumesc că eram pe drojdie”. Ulterior, Buzatu a fost oprit în trafic, unde a susținut că geanta și banii îi aparțin și că aceștia reprezintă economiile sale. Cu toate acestea, în fața procurorilor, liderul PSD a schimbat povestea, spunând că a cerut un împrumut de la Savin, în valoare de 125.000 de lei, și că a fost surprins să vadă că suma primită a fost de fapt de 1,25 milioane de lei.

Din interceptările convorbirilor inculpatului reiese clar intenția pe care o avea acesta în momentul în care s-a deplasat în localitatea Cârja pe data de 22 septembrie 2023, și anume aceea de a primi banii în schimbul efectuării unei plăți către S.C Soragmin S.R.L., se precizează în referatul procurorilor.

Pe lângă aceste detalii, se mai remarcă și dialogul dintre Dumitru Buzatu și un martor neidentificat. Liderul PSD întreabă: „Ai pescuit ceva?” iar martorul răspunde că a prins câte un pește toți. Buzatu continuă cu întrebările: „Altceva… decât pește?” și martorul răspunde că nu a mai prins nimic altceva și că nu a terminat încă de pescuit. Liderul PSD insistă să se alăture grupului de pescari și să vadă ce fac: „Hai că vin și eu până la voi acolo să văd!” Martorul îl încurajează să vină și îi spune că totul este pregătit pentru momentul sosirii sale.

Dumitru Buzatu indică că atunci când va veni, peștele trebuie să fie prins „ca lumea” și îndeamnă pescarii să nu facă „prostii”. Martorul îi asigură pe liderul PSD că totul este pregătit și că s-au ocupat de toate formalitățile necesare. A fost făcută o cerere scrisă și un referat, iar acum totul este gata. Buzatu afirmă că va pescui doar 5 minute și apoi va pleca.

Printre discuții, Dumitru Buzatu întreabă când va veni Emil cu mâncarea caldă, iar martorul îi răspunde că este gata și va aduce imediat. Buzatu confirmă că va veni imediat și se grăbește să se alăture grupului de pescari.

Toate aceste detalii surprinse în flagrant și relatate în referatul procurorilor DNA constituie dovezile principale ale implicării lui Dumitru Buzatu în acte de corupție și justifică arestarea sa preventivă. Este un caz aparent clar de luare de mită și va fi interesant de urmărit cum se vor desfășura următoarele etape ale procesului și care va fi verdictul final.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.