Bătălia între frații pentru controlul Libiei. Cei doi fii ai mareșalului Haftar, Elseddik și Saddam, se confruntă într-o luptă pentru putere.

În Libia se conturează o nouă luptă pentru putere, de această dată între doi frați – Elseddik Haftar și Saddam Haftar. Cei doi sunt copiii lui Khalifa Haftar, un bărbat puternic din Cirenaica. Desfășurarea evenimentelor este asemănătoare unei povești de familie obișnuite, în care cei doi frați se întrec pentru a obține încrederea tatălui lor.

Elseddik este primul fiu al lui Khalifa Haftar și seamănă izbitor cu tatăl său. El nu deține funcții militare și nu este acuzat de crime grave împotriva umanității sau de corupție. Este foarte activ în mediul online și se prezintă ca om de afaceri și doctor în drept internațional. Elseddik este descris de analiști ca fiind „jolly”, adică o persoană care ar putea fi utilă maresalului în cazul în care candidatura sa la alegerile viitoare ar obține rezultatele dorite.

În timp ce orașul Derna a fost distrus de furtuna Daniel și de prăbușirea barajelor, Elseddik se afla la Paris, înainte de a merge la Strasbourg și Bruxelles pentru a-și promova imaginea și a face lobby în numele tatălui său. El a susținut că tatăl său a emis un ordin de evacuare înainte de producerea catastrofei, dar această declarație a fost dezmințită imediat.

Elseddik știe că are un avantaj în comparație cu ceilalți frați – nu are schelete ascunse în dulap și are o rețea bună de contacte în Europa. El crede că poate ajuta și stabili Libia și poate aduce unitate și coeziune libienilor. Cu toate acestea, ascensiunea sa la putere promite să fie dificilă.

Saddam Haftar, cel mai tânăr fiu al maresalului, este considerat cel mai feroce și mai lacom de putere. Acesta este acuzat de Amnesty International de crime de război și este șeful miliției Tareq Ben Zayed, una dintre cele mai influente forțe militare din Libia de Est. Saddam este văzut de mulți ca posibilul succesor al tatălui său. Tatăl lui Saddam crede în acest lucru și l-a cerut pe Saddam să se pregătească pentru viitoarele alegeri. Cu toate acestea, multe șefi de trib din Cirenaica nu îl privesc favorabil pe Saddam, considerându-l prea violent și agresiv.

Pentru a putea candida la alegeri, Saddam ar trebui să renunțe la funcțiile militare pe care le deține. Cu toate acestea, este greu de crezut că va face acest lucru, având în vedere că controlul forțelor armate îi conferă un anumit nivel de putere politica. În ciuda lipsei sale de experiență în organizarea eforturilor de ajutorare, Saddam a fost numit șeful Comitetului de Răspuns la Dezastre și va trebui să coordoneze echipele de salvare care lucrează în zonele afectate de catastrofe.

Între timp, Khalifa Haftar continuă să își consolideze rețeaua internațională care îl va sprijini în căutarea puterii. Acesta s-a întâlnit cu ministrul apărării din Rusia și cu președintele Vladimir Putin pentru a discuta despre situația din Libia și despre sprijinul rus pentru cauza sa. Se pare că pe masa de lucru au fost două chestiuni importante: posibilitatea folosirii unui port de către navele rusești pentru aprovizionare sau reparații, precum și sprijinul Rusiei pentru Haftar.

Situația din Libia rămâne tensionată și incertă, iar bătălia pentru putere dintre cei doi frați continuă să se desfășoare. Cu toate acestea, cine va obține în cele din urmă încrederea tatălui lor și puterea asupra Libiei rămâne de văzut.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.