Care este cererea Ucrainei în ceea ce privește armele împotriva dronelor rusești?

Conform unui oficial ucrainean de rang înalt, Ucraina ar trebui să reevalueze sistemele antiaeriene occidentale pe care le-a primit, întrucât acestea nu par eficiente în contracararea dronelor rusești Shahed. Mihailo Podoliak, consilier al președintelui Volodimir Zelenski, a sugerat că armele mai simple și mai ieftine ar putea fi mai eficiente din punct de vedere al costurilor în această situație.

Potrivit lui Podoliak, nu este suficient doar să achiziționăm mai multe sisteme de arme antiaeriene, trebuie să găsim o soluție matematică care să rezolve această problemă în economia războiului. El a subliniat că, deși sistemele antiaeriene occidentale precum NASAMS și Iris-T au fost eficiente în interceptarea rachetelor, utilizarea lor împotriva dronelor Shahed poate să nu fie rentabilă pe termen lung. Podoliak a adăugat că această abordare duce la epuizarea stocurilor aliaților și la slăbirea capacității militare a Ucrainei.

Pentru a contracara amenințarea reprezentată de dronele rusești, oficialul ucrainean a propus utilizarea altor sisteme antiaeriene mai simple și mai ieftine, care s-au dovedit eficiente în astfel de situații. Printre acestea se numără Gepard și Vampire.

Sistemul Gepard este un sistem antiaerian autopropulsat și blindat, fabricat în Germania. Acesta este autonom și este capabil să detecteze și să doboare ținte aeriene. În același timp, sistemul Vampire, fabricat în SUA, constă într-un lansator de rachete ghidate cu laser, care poate fi instalat pe platforma unui camion. Ambele sisteme oferă avantajul unui cost mai redus și pot fi folosite eficient în lupta împotriva dronelor Shahed.

Este important ca Ucraina să își revizuiască strategia de apărare și să se adapteze la noile amenințări reprezentate de drona rusească. Cu toate că sistemele antiaeriene occidentale au fost eficiente în trecut, este necesar să se găsească soluții mai eficiente și mai rentabile în viitor. Această reevaluare ar putea duce la o economie semnificativă a resurselor și la întărirea capacității de apărare a Ucrainei împotriva amenințărilor actuale.

Este important ca Ucraina să primească sprijin și asistență din partea aliaților săi occidentali pentru a-și întări apărarea antiaeriană și pentru a contracara amenințarea reprezentată de drona rusească. Această colaborare între Ucraina și partenerii săi occidentali poate contribui la echilibrarea balanței de forțe în această regiune și la consolidarea securității în Europa de Est.

În concluzie, este esențial ca Ucraina să își adapteze strategia de apărare și să investească în sisteme antiaeriene mai simple și mai eficiente împotriva dronelor rusești. Aceasta poate fi o soluție mai rentabilă și mai eficientă în combaterea acestei amenințări. Colaborarea cu partenerii occidentali poate juca un rol crucial în asigurarea sprijinului necesar pentru consolidarea capacității militare a Ucrainei și pentru menținerea stabilității în regiune.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.