Iohannis: Prietenul în momente dificile se remarcă. Sprijinul vocal și consecvent al Germaniei în favoarea integrării României în spațiul Schengen este relevant în acest sens.

Preşedintele Klaus Iohannis a participat la evenimentul de Ziua Unităţii Germane la Bucureşti, unde a ţinut un discurs despre importanţa Germaniei în sprijinirea aderării României la spaţiul Schengen. El a subliniat că Germania a dovedit că „prietenul la nevoie se cunoaşte”, prin susţinerea vocală şi constantă a României în acest demers. Preşedintele a exprimat speranţa că acest deziderat va fi îndeplinit cât mai curând, nu doar ca o confirmare a performanţelor României, ci şi ca o dovadă a capacităţii Uniunii Europene de a răspunde necesităţii de coeziune, rezilienţă, solidaritate și securitate sporită.

În discursul său, Klaus Iohannis a subliniat importanţa păcii şi libertăţii în contextul actual, în care există numeroase provocări atât în interiorul Uniunii Europene, cât şi în afara acesteia. El a amintit de războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei şi a subliniat necesitatea ca Uniunea Europeană să fie unită pentru a gestiona aceste ameninţări. Preşedintele a accentuat faptul că Uniunea Europeană este un proiect al păcii şi al libertăţii şi că acum mai mult decât oricând este nevoie de unitate în Europa.

Preşedintele României a subliniat şi importanţa relaţiilor româno-germane, evidenţiind că cele două ţări acţionează ca prieteni, parteneri europeni şi aliaţi în cadrul NATO. El a menţionat că prietenia trebuie menţinută şi dezvoltată în continuare şi a afirmat că relaţiile economice dintre România şi Germania sunt la cel mai ridicat nivel din ultimii 20 de ani. Totodată, Klaus Iohannis a apreciat cooperarea bilaterală în domeniul educaţiei, în special împărtăşirea experienţei germane în implementarea educaţiei duale.

Preşedintele a evidenţiat şi importanţa Comisiei mixte interguvernamentale pentru etnicii germani din România ca un instrument de promovare a identităţii minorităţii germane. El a subliniat buna cooperare cu partea germană în cadrul acestei comisii şi a afirmat că relaţiile economice dintre cele două ţări sunt la cel mai ridicat nivel în ultimii 20 de ani.

În încheierea discursului său, Klaus Iohannis a adus în atenţie evoluţiile complexe şi nefaste care afectează pacea şi securitatea în Europa şi în întreaga lume. El a evidenţiat importanţa valorilor şi a idealurilor care stau la baza Uniunii Europene, cum ar fi democraţia, statul de drept, solidaritatea şi respectarea drepturilor fundamentale ale omului. Preşedintele a subliniat că unitatea este cheia în înfruntarea provocărilor și că, împreună, vom învinge toate obstacolele.

În concluzie, discursul Preşedintelui României la evenimentul de Ziua Unităţii Germane a evidenţiat importanţa susţinerii Germaniei în aderarea României la spaţiul Schengen, relaţiile româno-germane puternice în diverse domenii și necesitatea unităţii în faţa provocărilor actuale. Preşedintele a reafirmat angajamentul României faţă de valorile europene și faţă de omenire în general.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.