Tunisia a declarat că respinge „ajutorul” UE

Președintele Tunisiei, Kais Saied, a făcut cunoscut faptul că țara sa a refuzat fondurile oferite de Uniunea Europeană (UE) în sprijinul Tunisiei, susținând că acestea sunt similare cu „mila” și că suma alocată este „derizorie”, contravenind acordul semnat între cele două părți în luna iulie. Potrivit AFP, Saied a declarat că Tunisia nu dorește acceptarea unui ajutor care să semene cu o faptă de bunăvoință, deoarece țara și poporul său nu caută simpatie sau acceptare în absența respectului cuvenit.

Comisia Europeană a anunțat pe 22 septembrie că va începe rapid procesul de alocație a fondurilor prevăzute în acordul cu Tunisia, în scopul reducerii fluxului de migranți dinspre această țară. Din suma totală de 105 milioane de euro alocată pentru combaterea imigrației ilegale, aproximativ 42 de milioane de euro au fost destinate unei alocări rapide, la care se adaugă 24,7 milioane de euro deja prevăzute în programele în desfășurare.

Potrivit comunicatului emis de președinție, „Tunisia, care acceptă cooperarea, nu acceptă nimic care să semene cu mila sau bunăvoința, deoarece țara noastră și poporul nostru nu vor simpatie și nu o acceptă atunci când este fără respect”. Astfel, Tunisia a decis să refuze propunerile venite din partea UE în ultimele zile. Această decizie nu se datorează faptului că suma alocației este mică, ci pentru că aceasta contravine acordului încheiat în Tunisia și spiritului care a dominat conferința de la Roma din luna iulie.

Conform Comisiei Europene, o parte din aceste fonduri urmează să fie utilizate pentru reabilitarea ambarcațiunilor utilizate de Garda de Coastă tunisiană și pentru cooperarea cu organizațiile internaționale în vederea protejării migranților și întoarcerii acestora în țările de origine. De asemenea, acordul de înțelegere între Tunisia și UE prevede și o asistență bugetară directă de 150 de milioane de euro în 2023, într-o perioadă în care țara se confruntă cu grave dificultăți economice.

Kais Saied a subliniat și faptul că Tunisia depune eforturi pentru dezafectarea rețelelor criminale de traficanți de persoane. Alături de Libia, Tunisia este unul dintre principalele puncte de plecare pentru mii de migranți care traversează Marea Mediterană centrală în căutarea unui trai mai bun în Europa și aterizează în Italia.

Este important de menționat că aceasta este o decizie importantă și semnificativă luată de președintele Tunisiei în ceea ce privește ajutorul financiar oferit de UE, subliniind dorința țării de a nu fi privită cu milă sau simpatie, ci să primească respect și colaborare reală și reciprocă.

Sursă: Hotnews.ro

Get real time updates directly on you device, subscribe now.