În 2023, Novak Djokovic a reușit să își adjudece titlul de Campion la Turneul Campionilor, reușind în același timp să depășească un alt record deținut anterior de Federer.

Novak Djokovic a reușit să se revanșeze în fața lui Jannik Sinner la Turneul Campionilor 2023, după ce italianul reușise să obțină victoria în meciurile din grupe. Sârbul a reușit să se impună în finală cu un scor de 6-3, 6-3 și astfel a ajuns la 7 titluri la ATP Finals, detronându-l pe legendarul Roger Federer.

Djokovic a demonstrat încă o dată că este aproape imposibil de învins de două ori la rând. El este un jucător care își învață lecțiile foarte bine, ajustează exact acolo unde trebuie și oferă o adevărată lecție celui care l-a învins anterior. După meciul pierdut în grupe, Djokovic a declarat că a lăsatu-i adversarului să-și facă jocul și să dicteze ritmul, dar că acest lucru nu se va mai întâmpla. Și a ținut cuvântul. El nu i-a oferit timp și spațiu lui Sinner, și-a impus ritmul încă de la începutul meciului și a reușit să mențină un ritm greu de susținut pentru tânărul italian.

Sârbul a fost incredibil de inspirat în tot ceea ce a făcut. A servit impecabil, a dictat ritmul cu backhandul și a făcut schimbări de direcție inspirate cu forehandul. El a reușit să rupă ritmul cu slice-ul atunci când Sinner începea să câștige viteză în raliuri și a făcut alegeri bune și atunci când a contestat deciziile arbitrilor de linie cu ajutorul reluărilor. După numai 38 de minute, Djokovic a câștigat primul set cu un scor de 6-3.

În setul al doilea, Djokovic a continuat să domine și să varieze în funcție de fiecare situație. El a reușit să facă un break alb chiar în primul game și a arătat o formă fizică de zile mari, ceea ce nu pare deloc de crezut la cei 36 de ani ai săi. Djokovic și-a arătat setea de trofee și nu ar fi exclus ca până la finalul carierei să depășească toate recordurile care încă îi mai stau în față.

Mecanismul fantastic arătat de Djokovic a avut două momente de cumpănă în setul al doilea, ambele cu serviciul lui Sinner. Italianul a avut ocazia de a face break, dar nu a reușit să reziste presiunii și nu a fost clar în gândire, iar Djokovic a scăpat cu bine de aceste momente. Sinner nu a reușit să profite de ocaziile în care părea că se apropie de nivelul lui Djokovic. Sârbul s-a impus meritat cu un dublu 6-3, iar elvețianul este acum campion pentru a șaptea oară la Turneul Campionilor.

Novak Djokovic este un jucător care atinge un nivel fantastic al concentrării în meciurile importante. El își domină categoric adversarii din punct de vedere mental și variază incredibil în funcție de fiecare situație în parte. Djokovic deține în acest moment multe recorduri în tenis. El are cele mai multe titluri de Grand Slam, cele mai multe turnee de tip Masters (ATP 1000) și cele mai multe săptămâni petrecute în postura de lider ATP.

Faptul că Djokovic a câștigat Turneul Campionilor pentru a șaptea oară în cariera sa reprezintă un nou record pentru el. Elvețianul Roger Federer a câștigat acest turneu de șase ori în cariera sa. Djokovic a reușit să își consolideze astfel statutul de lider mondial în tenis și să își demonstreze încă o dată supremația.

La vârsta de 36 de ani, Djokovic a avut un sezon fantastic în care a câștigat trei din cele patru turnee de Grand Slam. El a mai adăugat la palmaresul său și victorii la Turneul Campionilor, Paris Masters, Cincinnati Masters și Adelaide 1. Până în prezent, premiile obținute în acest sezon în tenis i-au adus lui Djokovic suma de 11,540,544 dolari.

Novak Djokovic continuă să scrie istorie în lumea tenisului și este un exemplu de determinare, talent și perseverență. Cu siguranță, povestea sa în tenis nu s-a încheiat încă, iar fanii vor aștepta cu nerăbdare următoarele capitole ale carierei sale de succes.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.