Coreea de Nord emite o avertisment Japoniei cu privire la apropiata lansare a unui satelit

Coreea de Nord a informat paza de coastă japoneză cu privire la planurile sale de a lansa un satelit între miercuri și 1 decembrie, potrivit agenției japoneze de presă Kyodo, citată de AFP. Această notificare vine în contextul în care Coreea de Nord încearcă să lanseze un satelit militar, similar celor care au eșuat în lansările din luna mai și august, conform informațiilor furnizate de Kyodo.

Premierul japonez Fumio Kishida a solicitat guvernului să fie pregătit pentru o posibilă lansare și a cerut autorităților să fie vigilente. La rândul său, armata sud-coreeană a avertizat Coreea de Nord să oprească imediat pregătirile pentru lansarea unui satelit de spionaj și a avertizat că vor fi luate măsuri necesare dacă Phenianul va continua cu lansarea. Serviciile de informații ale Seulului au afirmat la începutul lunii noiembrie că Coreea de Nord se afla în ultima fază a pregătirilor pentru efectuarea unei a treia încercări de lansare.

Ministrul sud-coreean al Apărării, Shin Won-sik, a declarat că lansarea ar putea avea loc chiar în această săptămână. În acest context, oficialii sud-coreeni au făcut un apel ferm către Coreea de Nord să suspende imediat pregătirile pentru lansarea satelitului militar de spionaj. Ei au avertizat că armata sud-coreeană va lua măsurile necesare pentru a garanta viața și siguranța populației în cazul în care Coreea de Nord va ignora aceste avertismente.

După un eșec în august, Coreea de Nord a anunțat că va efectua o a treia lansare în octombrie, însă aceasta nu s-a materializat. Conform informațiilor furnizate de Seul, Coreea de Nord ar furniza arme Moscovei în schimbul tehnologiei spațiale ruse, care ar avea ca scop lansarea unui satelit militar de spionaj pe orbită. Analizând situația, experții consideră că există o coincidență semnificativă între capacitățile de lansare spațială și dezvoltarea rachetelor balistice, fiind evidentă interdicția impusă de mai multe sancțiuni ONU asupra Coreei de Nord în ceea ce privește rachetele balistice.

Coreea de Nord a efectuat în acest an un număr record de teste de armament, ignorând avertismentele venite din partea SUA, Coreei de Sud și a aliaților acestora. Recent, Phenianul a anunțat că a efectuat cu succes teste la sol ale unui „nou tip” de motor cu combustibil solid pentru rachetele balistice cu rază intermediară de acțiune (IRBM), care sunt interzise conform acordurilor internaționale. Regimul nord-coreean consideră aceste teste drept un pas crucial într-un mediu de securitate grav și instabil.

Este important de menționat faptul că situația tensionată din Peninsula Coreeană reprezintă o preocupare majoră la nivel internațional și se încearcă găsirea unor soluții diplomatice pentru a reduce această tensiune. Comunitatea internațională, condusă de SUA și aliații săi, a impus sancțiuni economice asupra Coreei de Nord în încercarea de a opri dezvoltarea armamentului nuclear și balistic al regimului nord-coreean. Cu toate acestea, Coreea de Nord a continuat să își consolideze programul său militar și a efectuat mai multe teste în acest sens.

Este important ca comunitatea internațională să găsească o abordare unitară și să își coordoneze eforturile pentru a aborda problema Coreei de Nord într-un mod eficient. Este necesară intensificarea dialogului și angajamentul reciproc pentru a evita escaladarea conflictului și pentru a promova securitatea regională și mondială.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.