
. În timp ce arunca icoana ponosită de pe peretele din bucătărie, o bătrânică a rămas surprinsă să descopere că tabloul nu era ceea ce credea initial.
În acest articol se povestește despre o bătrânică în vârstă de 90 de ani care a făcut o curățenie generală în locuința sa și era pe punctul de a arunca la gunoi o icoană veche și ponosită pe care o ținuse o viață întreagă pe peretele din bucătărie. Cu toate acestea, în ciuda intențiilor inițiale, femeia s-a răzgândit în ultimul moment, descoperind că tabloul de fapt ascundea o comoară de neprețuit.
Icoana era agățată pe peretele bucătăriei și părea că nu mai are nicio valoare. Totuși, norocul a făcut ca bătrânica să se răzgândească și să o examineze mai atent. Așa a aflat că icoana era de fapt o capodoperă din secolul al XIII-lea, intitulată „Hristos batjocorit”, realizată de maestrul florentin pre-renascentist Cimabue. Descoperirea valorii tabloului a fost făcută de către Philomène Wolf, o licitatoare din nordul Franței, care a estimat că valoarea acestuia este undeva în jurul sumei de 400.000 de euro. Însă, conform publicației The Guardian, tabloul are o valoare de până la 24 de milioane de dolari, plus taxe.
Capodopera, pictată în anul 1280, are dimensiunile de puțin peste 25 cm pe 20 cm și este realizată pe un panou din lemn de plop, cu un fundal de frunze de aur. Tabloul a fost achiziționat la licitație de către soții miliardari Álvaro Saieh Bendeck și Ana Guzmán Ahnfelt, originari din Chile, care l-au dorit în colecția lor privată. Cu toate acestea, guvernul francez le-a refuzat o licență de export, astfel că nu s-au putut bucura de această operă de artă.
Deși tabloul a rămas în posesia lor, bătrâna în vârstă de 90 de ani nu a avut parte de norocul de a-l vedea vreodată, deoarece a murit la doar două zile după licitație. În prezent, tabloul a fost declarat comoară națională și muzeul Louvre încearcă să strângă fonduri pentru a-l achiziționa. Reprezentanții muzeului au la dispoziție 30 de luni pentru a aduna suma necesară.
Această poveste ne arată cât de importante pot fi descoperirile neașteptate în artă și cât de mult valorează conservarea și protejarea patrimoniului cultural. În acest caz, o simplă icoană veche și ponosită s-a dovedit a fi o capodoperă de neînlocuit, care merită să fie expusă și admirată de către cât mai mulți oameni.