Isărescu: Avem intenția de a sublinia în special la nivel internațional faptul că România deține în întregime drepturi asupra depozitului său de aur transferat la Moscova.

Într-un recent simpozion de specialitate, guvernatorul Băncii Naționale a României, Mugur Isărescu, a declarat că au fost propuse mai multe evenimente pentru a reafirma faptul că România are un drept valid din punct de vedere istoric și juridic asupra depozitului său de aur evacuat la Moscova în perioada 1916-1917. Scopul este să se ofere o recunoaștere internațională a acestui drept.

Isărescu a subliniat importanța acestui subiect dintr-o perspectivă istorică și juridică, dar și economică. El a precizat că tezaurul evacuat la Moscova în perioada Primului Război Mondial are o valoare semnificativă și reprezintă o mare parte din rezerva metalică a României de la acea vreme. În conformitate cu prevederile Statutelor BNR, banca trebuie să aibă o rezervă metalică de aur care să acopere o anumită proporție a biletelor de bancă emise, asigurând astfel convertibilitatea leului. În condițiile excepționale ale războiului, acoperirea aurului a fost redusă la 33%.

Pentru a clarifica situația și a recupera depozitul de aur, BNR a întreprins diverse acțiuni în decursul timpului. De exemplu, în anul 1995, când Rusia a aderat la Consiliul Europei, România, împreună cu alte state foste comuniste, a făcut propuneri pentru restituirea bunurilor confiscate de Uniunea Sovietică. Cu toate acestea, Rusia a refuzat să intre în discuții privind acest subiect, afirmând că discută despre un proiect de lege referitor la restituirea bunurilor materiale depozitate în URSS în timpul războiului al altor state. Cu toate acestea, această lege a fost ulterior respinsă de Duma de Stat a Rusiei.

Având în vedere această evoluție, BNR a considerat necesar să informeze corect opinia publică internațională cu ajutorul documentelor oficiale relevante. Cu această ocazie, guvernatorul a subliniat importanța informării istoricilor, oamenilor de știință, politicienilor, diplomaților și decidenților europeni cu privire la această problemă.

Isărescu a menționat că BNR deține documente originale, în original, referitoare la depozitul de aur evacuat la Moscova, care sunt păstrate într-un dosar special în seiful guvernatorului BNR încă din 1922. Aceste documente includ protocoale și convenții semnate de părțile implicate în transportul și depozitarea aurului. Dosarul Tezaurului a fost predat din mână în mână de la un guvernator la altul începând cu anul 1922, inclusiv în perioada comunistă, și a ajuns acum în posesia actualului guvernator.

Un alt aspect important menționat de Isă

Get real time updates directly on you device, subscribe now.